Nederland scoort 2 keer bij Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet bevordert de Nederlandse danser Rink Sliphorst tot tweede solist. Hiermee is de stand van het aantal Nederlandse solisten 2. Weliswaar op een totaal van 25.

Rink Sliphorst (1984) vertegenwoordigt de Nederlande danstop bij Het Nationale Ballet samen met sterballerina Igone de Jongh. De laatste keer dat een Nederlandse mannelijke danser tot solist werd bevorderd was in 1995 (Boris de Leeuw). Er wordt al decennialang gemopperd dat er te weinig Nederlandse dansers bij het Nederlands Dans Theater en bij Het Nationale Ballet zijn. Die discussie krijgt voorlopig geen bevredigende conclusie.

Sliphorst is opgeleid aan de Nationale Balletacademie en heeft ervaring opgedaan in Canada en Australië. Buitenlandse danservaring  is doorgaans een pluspunt. De danser ontvangt zijn promotie na  ‘zijn sterke vertolking van Caliban in The Tempest, de huidige productie van Het Nationale Ballet op het Holland Festival. Dat werk ontvangt een wisselend aantal sterren in recensies, hoewel NRC Next sterren uitdelen consumentenvoorlichting noemt, in plaats van onafhankelijk recenseren.

Dat Rink nu tweede solist is kan sowieso gezien worden als een positief teken: Nederlanders weten door een gezelschap van internationale topdansers heen te knokken en dansopleidingen doen toch wat goeds. Ook de Junior Company van Het Nationale Ballet heeft net een student van het Koninklijk Conservatorium aangenomen en bereidt talenten verder voor op een carrière. Talent moet je dus koesteren.

(foto Rink Sliphorst: Angela Sterling)

 

Scroll naar top