Black Hawk Down. White House Down. Amerikaanse blockbusters verhalen graag over iconen die ten onder gaan. Om vervolgens een glorieuze overwinning te zien. TWOOLS, toch een blockbuster van de Nederlandse dans, is ook een beetje down. In stemming en in publieksaantallen. Wat is hier aan de hand?

Als Albert Verlinde in RTL Boulevard roept “wie van dans houdt moet vooral naar Scapino Ballet gaan!”, zit het wel goed met je promotie. Toch was de zestiende editie van TWOOLS niet uitverkocht en lijkt de succesmachine te haperen. Normaliter weet Scapino Ballet elk jaar een uitgekiende mix te presenteren van jonge choreografische talenten, ervaren makers en bekende dansers van televisie. Ook dit keer.

Namedropping

Pianist Michiel Borstlap slaapt niet. Hij bidt voorovergebogen als een eenzame monnik op zijn klavier. Dansers bewegen op choreografie van Ed Wubbe in tutu’s. Het is op zich bijzonder dat een bekend jazzpianist een serieus dansprogramma opent en sluit. Ook is daar danser Danny Boom te zien. Een jong Rotterdams talent dat So You Think You Can Dance 2013 won en onlangs een contract mocht tekenen bij Scapino Ballet Rotterdam. Een derde unicum is ten slotte  Roy Julen die als choreograaf van So You Think You Can Dance nu op een gesubsidieerd danspodium staat. En dus?

Dans in mineur

Tijdens andere edities was TWOOLS nog licht van aard, een zomers fenomeen en net geen Festival of Fools. Nu is de stemming in de min. Een weerslag van het gezelschap zelf, van de samenleving of van de innerlijke wereld van de choreografen?

Veel valt of staat met geld. In Smashroom, Too van de veelgeprezen huischoreograaf Fang-Yu Shen is een collectief bosnimfen te zien in poncho’s, in Things Are Perfect hebben dansers T-shirts over hun hoofd getrokken en de schermtenues in Shin A Lam van Marcos Morau hebben nog een heldere betekenis. In een overigens prachtige ménage à trois. Een dans der ledematen in talloze geïsoleerde bewegingen. Een moderne Jeux.

Maar alles is neerslachtig of op zijn best sarcastisch. Of is dans overal zo en TWOOLS16 dit keer toevallig ook? Uitgezonderd Choices van Roy Julen waarbij lampjes als in Sidi Larbi Cherkaoui’s Constellation hoop symboliseren. Maar zelfs dat gaat over ‘het immense verdriet’. De testosteron marathon Test van Itamar Serussi Sahar is wel een indrukwekkende exercitie maar geen dansfeest.

Voor je verder leest...

Wij geloven in onderzoeksjournalistiek over cultuur. Het is geen onderwerp waar je enorm populair mee wordt. Reden waarom de meeste media alleen die paar sensationele berichten meenemen, maar niet verder kijken. Cultuurpers richt zich juist op die verhalen die voor de cultuurwereld belangrijk zijn, maar die de grote media te klein vinden. Dat kunnen we alleen volhouden als jij meedoet. Door ons tips te geven, maar ook als je lid wordt of ons steunt met een donatie. Houd de cultuurwereld scherp!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen. Geef 2,50, 10 euro of meer!

Toekomst

Wellicht ligt er een harde toekomst in het verschiet voor ‘s lands oudste dansgezelschap. Ed Wubbe leek die al te voorzien in zijn toespraak op de Mars der Beschaving in 2011. In seizoen 2014/2015 is er naast een spannende editie van het bestaande PEARLS met de Spaanse Rijschool in het Ziggo Dome slechts een tweetal producties te zien. Het reeds opgevoerde Songs for Drella en eveneens bekende Nico als onderdeel van het programma ICONS.

Het is hopen op een glorieuze overwinning.

 

 

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Twools 16 kreeg 5 sterren in de theaterkrant ! Zo’n 2.500 toeschouwers in vier voorstellingen. Uitzinnig publiek ! Wat een feest!

Comments are closed.