Aan het eind van de Nederlandse Dansdagen zijn winnaars van diverse prijzen bekendHet is geweldig dat dans in Nederland zo veel erkenning krijgt in de vorm van prijzen en prijzengeld. En dat met dat geld weer prachtige nieuwe choreografieën ontstaan. Toch heeft de manier waarop het grote publiek kennis moet nemen van serieuze dans iets verplichtends.

In een industriële setting (symbolisch voor de renovatie van de dans?) reikte Onno Hoes de Zwanen uit, live uitgezonden door NTR Podium. Tout le monde is er en dat is net als bij de Gouden Kalveren, de filmversie van de Zwanen, logisch. Het betreft hier serieuze dans, dans waar subsidie in zit en die elke artistieke toets kan doorstaan.

Het is een hele opgave om dans waar doorgaans een klein publiek op afkomt via televisie aan een groter publiek bekend te  maken. Dan kijk je al gauw met een schuin oog naar So You Think You Can Dance, waar jong publiek in horden op afstormt.

Ooit mocht ik voor de publieke omroep aan een serieus dansconcours meedoen op televisie. De tv-producent gooide er in een promotiefilmpje rook, disco-lampen en de Bolero tegenaan. Toen, 25 jaar geleden, dacht men al dans op deze manier te moeten verkopen.  Dans blijft het stiefkindje dat af en toe wat aandacht krijgt. Wel een beetje, maar men weet niet hoe.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Of zoals SYTYCD-ster Jan Kooijman het op twitter zegt:

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

De drie dwaze dansdagen 2014 zijn voorbij. De volgende winnaars zijn bekend:

  • Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2014: Cecilia Moisio
  • Gouden Zwaan: Larissa Lezhnina
  • Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2014: Igor Podsiadly
  • Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2014: Romance (Het Nationale Ballet)
  • Dioraphte Dansprijs: SHIROKURO (NBprojects)

De hele uitslag vindt u hier.

(Foto header: Jochem Jurgens)

[bol_bestsellers limit=”3″ block_id=”bol_5431460d53778_bestsellers” cat_id=”7691″ name=”Danspubliek” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]