David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) wordt voor de periode 2015-2020 aangesteld als Associate Artist bij Nationale Opera & Ballet. Dawson was eerder vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet. Naast Dawson blijven Hans van Manen, Krzysztof Pastor en Ted Brandsen aan als vaste choreograaf. 

De titel Associate Artist is vooral bekend van het beroemde Sadler’s Wells theater in Londen. Dat geeft aan maar liefst 16 Associate Artists opdrachten voor nieuwe werken. Deze choreografen kunnen daarnaast studio- en kantoorruimtes gebruiken en kennis en informatie delen. Dat David Dawson Associate Artist wordt betekent dat hij als vaste gastchoreograaf exclusief voor Het Nationale Ballet een aantal nieuwe werken zal creëren, waaronder een aantal grootschalige balletten.

Sinds 2002 richt ex-danser Dawson zich volledig op choreograferen. Hij ontving dat jaar een Prix Benois de la Danse voor The Grey Area en creëerde Reverence voor het Marijinski Ballet, waarvoor hij de Golden Mask Award ontving. Zijn werken worden nu in 25 landen opgevoerd. David Dawson maakt in juni 2015 een nieuwe creatie voor het programma Cool Britannia van Het Nationale Ballet. Daarin zijn ook werken te zien van zijn Britse collega’s Christopher Wheeldon en Wayne McGregor.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet:

“David wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste choreografen van zijn generatie. Hij maakte zijn allereerste ballet in 1997 bij Het Nationale Ballet en heeft hier zijn choreografisch talent kunnen ontwikkelen.”

(foto: Patrick Wamsganz)