Engeland voert in Europa de boventoon als het gaat om vernieuwende dans. Daar zijn de meesten het wel over eens. Met de bekendmaking van nominaties voor de National Dance Awards wordt duidelijk hoe omvangrijk de Britse danswereld is. En tegelijkertijd levert het brede danslandschap weer nieuwe problemen op.

Vanaf een longlist met 400 gegadigden is een shortlist van nominaties opgesteld. Naast bekende choreografen als Akram KhanDavid Dawson, Christopher Wheeldon en Crystal Pite, en bekende danseressen als Alina Cojocaru, Natalia Osipova en Diana Vishneva is een nieuwe categorie toegevoegd: de ’emerging artist award’. Om ook de minder bekende artiest een kans te geven.

Er was al een tijdje kritiek op de richtlijnen voor het instellen van een prijs: hoe geef je een zo compleet mogelijk beeld van de dans in een land, terwijl je de prijsuitreiking ook nog manageable houdt? Daarbij komt het probleem van dans die meerdere stijlen raakt. Zo kan het dat een klassiek balletgezelschap genomineerd wordt voor een modern dansstuk, of een choreograaf voor zowel klassiek als moderne dans een nominatie krijgt. Zoals vast het geval zal zijn voor de nieuwe Giselle van Akram Khan in 2015.

Zo’n 50 recensenten dienden per categorie 5 namen in. Dat zijn er best veel. In Nederland wordt het nog even zoeken naar 50 recensenten die iets over dans willen of kunnen zeggen. Met meningen van veel recensenten kom je moeilijk tot een eindlijst waarmee iedereen tevreden is.

Ook bij de Nederlandse Danspublieksprijs is het lastig goede richtlijnen vast te stellen, iedereen een kans te geven en categorieën helder te houden. Dat kan ik als initiator ervan weten. Maar een publieksprijs is ook een goede indicator van het brede danslandschap. Waar gewoon de meeste stemmen tellen.

Opvallend bij de nominaties van de National Dance Awards is Yonah Acosta, neef van Cubaans dansidool Carlos Acosta, en opkomend choreograaf Alexander Whitley.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Bekijk hier de nominaties

(Headerfoto: Still Current – Hugo Glendinning)