In bakermat de VS probeert het populaire dansprogramma So You Think You Can  in 2105 een nieuwe formule uit. Toneeldansers nemen het op tegen straatdansers. Het programma blijft daarmee bij de tijd, maar wat kun je van deze nieuwe aanpak verwachten?

Volgens velen is So You Think You Can Dance het schoolvoorbeeld van hoe je dans succesvol aan de man brengt. De mix van dans en human interest spreekt een immens groot publiek aan. Producent FOX gaat er dan ook prat op dat SYTYCD hogere danskunst naadloos verbindt met massa-entertainment.

In het nieuwe seizoen nemen na audities 10 toneeldansers (ballet, modern, ) het op tegen 10 straatdansers (hip hop, breakdance). Deze finalisten voeren verschillende dansstijlen uit waarbij uiteindelijk een allround winnaar uit de bus komt. Voorheen kon iedereen gewoon aan het programma meedoen en proberen te winnen. Dat je nu ingedeeld wordt in professioneel podiumdanser of freelance danser buiten de theaters om is nieuw.

Het is afwachten in hoeverre professionele toneeldansers de strijd willen aangaan met dansers ‘van de straat’. Je kunt door de mand vallen als professional of het beneden je stand zien om je danskunst te meten met iemand die niet jaren naar de academie ging. Toch lopen dansstijlen al sinds een tijdje in elkaar over. Ook balletdansers leren aan de dansopleiding weleens  om een meer complete danser te worden. Op die trend speelt SYTYCD dus in.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Of er nog bestaansrecht is voor So You Think You Can Dance in Nederland moet blijken. Het programma was al uitgesteld en er is bijna een overkill aan commerciële dans op . Met programma’s als Everybody Dance Now tot aan Celebrity Pole Dancing tot aan de dansoptredens in talentenshows als Holland Got Talent en online talentenjachten. En dan krijgen we nog het ultieme dansersverhaal Billy Elliot dat binnenkort in première gaat.

Als dat maar goed gaat.

Het is interessant te zien wie in 2015 de coaches zijn van de diverse dansteams en welke ‘wereldberoemde’ choreografen aantreden voor bijvoorbeeld ballet of modern. In Nederland begint So You Think You Can Dance in het voorjaar van 2015. In december 2014 vinden er audities plaats in Haarlem.

https://www.youtube.com/watch?v=ml74fBkIcpM

Foto bovenaan:
so you think you can dance
Scroll naar top