De danswereld heeft er een nieuwe prijs bij: de . Eentje die het al een tijdje verdiende er te zijn. Want dansfotografie is een vak apart. De eerste inzendingen zijn dan ook al binnen.

De Dansfoto van het Jaar komt uit dezelfde koker als de Danspublieksprijs. Het is een hele operatie zo’n prijs te organiseren, maar het animo vanuit de branche is groot. Wel is het lastig aan alle wensen te voldoen: zoveel dansfotografen, zoveel meningen. Daarom start de Dansfoto van het Jaar ook als pilot.

Eerder was er bijvoorbeeld al een Theaterfotoprijs. Die verhuisde van het voormalige Theater Instituut Nederland naar de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP). Dansfotografie kon daar naar een prijs meedingen. Ook had je de Theaterafficheprijs die vorig jaar jaar even nieuw leven werd ingeblazen. En ook daar kon meedingen.

Maar nu is er dus een prijs voor dansfotografie alleen.

Fotografen kunnen een foto insturen naar de organisatie  met de naam van de fotograaf, een toelichting en natuurlijk ook toestemming om de foto te delen. Dat laatste om te voorkomen wat een bekend dansfotograaf zegt:  ‘Zodra een beeld het internet op gaat, is-ie aan de fotografische goden overgeleverd’.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Onder toeziend oog van Nederlands beroemdste choreograaf/fotograaf komt een selectie tot stand. Of het nodig wordt categorieën te maken met foto’s van voorstellingen van dansgezelschappen en overig, zal moeten blijken.

Hieronder alvast een voorproefje van inzendingen.

Transformation - Karen Scheffers
Transformation – Karen Scheffers
FADO Internationaal Danstheater/Robert Benschop
FADO Internationaal Danstheater/Robert Benschop
Seila - Milan Tettero
Seila – Milan Tettero
Together in one - Riet Lies Debruyne
Together in one – Riet Lies Debruyne

(De headerfoto bovenaan dit artikel is InsideOut van Noortje van Gestel. ‘Een weergave van de interne belevingswereld van een danser. Wat ziet, en voelt een danser tijdens het dansen?’)

 

Foto bovenaan:
Dansfoto van het jaar 2014
Scroll naar top