Voor de nieuwe Dansfoto van het Jaar-verkiezing stellen we de genomineerde fotografen graag aan u voor. Aan de hand van vijf vragen. Deel 2: Olympe Tits. ‘Dansen gaat veel verder dan bewegingen uitoefenen.’

Olympe Tits is autodidact fotografe. Ze volgde een opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen. In 2014 studeerde ze af aan het conservatorium voor hedendaagse dans in Antwerpen. Nu volgt ze een lerarenopleiding dans. De esthetiek die in dans terug te vinden is helpt haar een andere visie te bereiken in haar fotografie.

Waarom fotografie?

Op mijn 19de kocht ik een fototoestel met het geld van eigen georganiseerde dansworkshops. En toen begon ik instinctief foto’s te nemen.

Waarom dansfotografie?

Dans is iets waarmee ik ben opgegroeid. Mijn sterke punt is het bewustzijn van het lichaam, bewust zijn van alle details die een lichaam kan creëren. Ik wil niet gewoon foto’s trekken van dans, maar ik wil aantonen dat dansen veel verder gaat dan bewegingen uitoefenen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Wat wil je met je werk bereiken?

Ik wil mijn werk abstract maar toegankelijk houden zodat mensen zich erin kunnen vinden of er rust in kunnen vinden. Mijn droom is om op verschillende plaatsen te worden tentoongesteld. Deze wedstrijd is dus een fantastisch begin!

Wat maakt een goede dansfoto?

Voor mij is een goede foto een foto die vernieuwend is, een frisse foto. Een foto waar je blijft naar kijken en die je blijft verassen. Een foto die je onthoudt vanwege zijn specifieke karakter. Een foto met heel subtiele humor. Een foto met een knipoog.

Wat vind je van je nominatie?

Toen ik mijn foto opstuurde zei ik tegen mijn vriend: ‘Ach, ik stuur het op maar ik weet niet of het iets wordt. Tegenwoordig zijn er zoveel goede fotografen’. Een paar weken later was ik ineens genomineerd! Dat had ik niet zien aankomen. Dit betekent heel veel voor mij. Vooral ook omdat de jury zelf intensief bezig is met fotografie, kunst, media en dans.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

De foto hierboven van Olympe Tits is een van de 6 genomineerde foto’s. Hans van Manen en Thomas Cott (Alvin Ailey American Dance Theater) maakten een selectie uit 43 inzendingen.

> Stem hier op de Dansfoto van het Jaar 2014