Voor de nieuwe Dansfoto van het Jaar-verkiezing stellen we de genomineerde fotografen graag aan u voor. Aan de hand van vijf vragen. Deel 2: Olympe Tits. ‘Dansen gaat veel verder dan bewegingen uitoefenen.’

Olympe Tits is autodidact fotografe. Ze volgde een opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen. In 2014 studeerde ze af aan het conservatorium voor hedendaagse dans in Antwerpen. Nu volgt ze een lerarenopleiding dans. De esthetiek die in dans terug te vinden is helpt haar een andere visie te bereiken in haar fotografie.

Waarom fotografie?

Op mijn 19de kocht ik een fototoestel met het geld van eigen georganiseerde dansworkshops. En toen begon ik instinctief foto’s te nemen.

Waarom dansfotografie?

Dans is iets waarmee ik ben opgegroeid. Mijn sterke punt is het bewustzijn van het lichaam, bewust zijn van alle details die een lichaam kan creëren. Ik wil niet gewoon foto’s trekken van dans, maar ik wil aantonen dat dansen veel verder gaat dan bewegingen uitoefenen.

Wat wil je met je werk bereiken?

Ik wil mijn werk abstract maar toegankelijk houden zodat mensen zich erin kunnen vinden of er rust in kunnen vinden. Mijn droom is om op verschillende plaatsen te worden tentoongesteld. Deze wedstrijd is dus een fantastisch begin!

Wat maakt een goede dansfoto?

Voor mij is een goede foto een foto die vernieuwend is, een frisse foto. Een foto waar je blijft naar kijken en die je blijft verassen. Een foto die je onthoudt vanwege zijn specifieke karakter. Een foto met heel subtiele humor. Een foto met een knipoog.

Wat vind je van je nominatie?

Toen ik mijn foto opstuurde zei ik tegen mijn vriend: ‘Ach, ik stuur het op maar ik weet niet of het iets wordt. Tegenwoordig zijn er zoveel goede fotografen’. Een paar weken later was ik ineens genomineerd! Dat had ik niet zien aankomen. Dit betekent heel veel voor mij. Vooral ook omdat de jury zelf intensief bezig is met fotografie, kunst, media en dans.

De foto hierboven van Olympe Tits is een van de 6 genomineerde foto’s. Hans van Manen en Thomas Cott (Alvin Ailey American Dance Theater) maakten een selectie uit 43 inzendingen.

> Stem hier op de Dansfoto van het Jaar 2014 

 

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Ruben Brugman. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Ruben Brugman.