Het muziekstuk der muziekstukken komt er weer aan. De Matthäus Passion. Met als hoogtepunt het ‘Erbarme dich’. Laat het Concertgebouw dit nou net verkeerd spellen. Telkens weer.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

‘De mooiste noten uit de muziekliteratuur’, vindt Paul Witteman de Matthäus Passion. ‘Noch qua ontroeringskracht is er ook maar iets dat daarmee te vergelijken valt’, aldus Maarten ‘t Hart. De Matthäus Passion is voor velen het prachtigste muziekstuk op aarde. Dat moet je haast gewijd behandelen. Behalve op Twitter.

Het zal voor Bach-fanaten geen quote zijn om de dag mee te beginnen. De r inslikken staat ook niet bij het Concetgebouw. Maar zegt de Bachvereniging: ‘een typefout overkomt iedereen weleens’. Dat blijkt.

Is dit gemakzucht, een ongelukje van een stagiaire of het gevolg van beleid dat zich vooral op kaartverkoop richt? ‘Nee, het is geen stagiare’, aldus een van de meest exclusieve concertzalen in de wereld. Dan houden we het maar op een erbarmelijk misverstand. Want het is al een hele klus hoe je Matthäus Passion moet spellen.

En let op, dit is geen grap, je kunt op 1 april op veler verzoek de Matthäus Passion meezingen. Dus met zijn allen: Erbarme Dich.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Mein Gott.

Update 29 maart:

Het Concertgebouw besloot sinds deze week ons te ontvolgen op Twitter. Maar het verwijderde wel netjes de ‘ebarme’-tweets, om vervolgens een nieuwe versie de wereld in te sturen:

En wie kaatst moet de bal verwachten:

Foto bovenaan:
Scroll naar top