is hot. Iedereen kan vanaf zijn telefoon of tablet overal live filmen, uitzenden of meekijken. Dat is voyeuristisch en spannend. Hoe werkt het? We hadden een primeur door live bij de première van Dancing Lane in aan het Spui te filmen.

Duizenden mensen weten de weg al naar de nieuwe livestream-app te vinden. Maar niet iedereen kent het. The Voice Kids zond gisteren als eerste live een tv-programma via Periscope uit dus de bekendheid volgt vanzelf wel. Met Periscope kun je net als het eerdere Meerkat video streamen vanaf je mobiel. Live en anoniem. Dat kan een hoop rotzooi opleveren. Maar het heeft ook zijn charme.

De app is net uit dus het is even wennen. Log bijvoorbeeld in op RTL en je ziet lachende presentatoren die na afloop van de uitzending er van alles uit flappen. Hartjes in allerlei kleuren stromen hun kant op: die verstuur je ze als kijker. Ook tekstberichtjes (chat) kan je verzenden. Angela Groothuizen zegt hoi ik heb nog 32 kaartjes te koop, en je zegt hoi terug. Geinig, want het is allemaal nog ongecontroleerd.

Wat kan de culturele sector ermee? Iemand van het ballet van de Parijse Opera filmde gewoon live het Zwanenmeer. Maar dat is dan wel de directeur zelf, en die is getrouwd met een Hollywood-ster. Benjamin Millepied heeft door hoe je als oerconservatief en eeuwenoud instituut je voordeel kan doen met Periscope. Dus wij als Periscope-reporter naar een première van de Dutch Junior Dance Division in . Die zijn bekend met media want onlangs waren ze voor 1 miljoen mensen te zien in de finale van Everybody Now.

Wat kun je zoal doen bij een voorstelling?

1. Kennismaken met het publiek of artiesten. Toevallig was David Middendorp er. Die maakte furore in America’s Got Talent met zijn inmiddels beroemde Blue Technology. Zie de video. Maar Periscope kende deze grensverlegger nog niet.

Een tip: je kunt kiezen je opnames te bewaren op je toestel. Dat is beter dan met je iPad de uitzending op je iPhone te filmen en die later op Youtube te zetten.

2. Reacties filmen na afloop. Zoals van correspondent Frans van Hilten, ook schrijvend voor Cultuurpers.

3. Je kunt backstage gaan en de choreograaf laten vertellen. En net iets teveel filmen in de kleedkamer.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

4. Je kunt inspringen op de actualiteit. En omdat het medium nieuw is en direct live kun je spontane reacties krijgen. Bijvoorbeeld de mening van een ervaren dansdocente dat het niveau bij Nederlandse dansopleidingen gigantisch hoog is maar nodig is.

5. We mochten niet live de voorstelling filmen. Dus konden we als Jeroen van Koningsbrugge die mediaregel aan onze laars lappen. Maar er zitten hoofden voor. En de kwaliteit om het toneel te filmen laat nog te wensen over. Dus laat maar.

Toch zijn er legio mogelijkheden om als culturele instelling met Periscope aan de slag te gaan. En dat zullen we op korte termijn gaan weten ook.

Hoe werkt het ongeveer?

Download de app. Log in via twitter. Geef toegang tot opties op je telefoon.

Je ziet een aantal logo’s onderaan:

periscope logo
periscope logo

Een tv’tje links voor wat je live kunt bekijken of terugkijken.

Een wereldbol wat er wereldwijd te beleven is.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Een rondje met rode stip: hier start je de opname. (Schrik niet, dit is niet direct.)

Poppetjes rechts waar je je volgers etc. vindt.

Start je opname

Klik dus op het derde logo (rondje met rode stip bovenin). Op het volgende scherm typ je een titel in. Je ziet weer 4 logo’s.

Periscope logo's
Periscope logo’s

Je kunt met het schuine pijltje kiezen je locatie te laten weten. Je kunt via het vogeltje kiezen direct Twitter in te schakelen (let de eerstvolgende keer op of dat automatisch is aangevinkt). Je kunt met het slotje kiezen naar een besloten doelgroep te streamen. Je kunt via het poppetje alleen wie jij volgt laten meechatten. Heb je dit allemaal overwogen: start broadcast!

Een paar tips:

– je hebt nu nog een iPhone of iPad nodig (Android komt later uit)

– Periscope bewaart opnames 24 uur

– filmen kan alleen vanuit de verticale stand van je mobiel

– je kunt hartjes als een soort likes versturen

– je kunt chatten/berichten sturen en iedereen leest mee

– via Twitter kun je zien wie of waar een livestream start

– je kunt kiezen berichtjes te ontvangen wanneer iemand die jij volgt live gaat

– je moet volgers opbouwen om gezien te worden

Update:

– het aantal ontvangen hartjes staat onder je profielnaam

– hoe meer hartjes je ontvangt, hoe hoger je ranking (most loved)

– je filmpjes zijn zichtbaar in de wereldwijde vergaarbak

– je kunt kijkers van overal krijgen (betaalde studenten USA?)

– je kunt filmpjes terugkijken

– bij het terugkijken kun je nog hartjes versturen

– iedereen ziet dat je terugkijkt en hartjes verstuurde

– bij het terugkijken kun je geen berichtjes meer versturen

– je ziet bij het terugkijken wie er meekeek en berichtjes stuurde

– Theater de Meervaart probeerde het maandag ook alvast uit

 

Foto bovenaan:
Dancing Lane foto: Studio Oostrum
(foto bovenaan: Studio Oostrum)
Scroll naar top