Acteur Ralph Fiennes gaat een film maken over balletlegende Rudolf Nureyev. Fiennes speelt niet de hoofdrol, ze zoeken nog een Nureyev. Opnames beginnen in 2016.

Van James Bond naar Rudolf Nureyev

Fiennes is binnenkort te zien in de nieuwe Bondfilm Spectre. Daarin vervangt hij definitief Dame Judy Dench in de rol van Gareth Mallory (M). De gage die hij daarmee verdient stelt hem in staat op het toneel te schitteren als acteur, onder andere in Ibsens The Master Builder (Bouwmeester Solness) in 2016. Dankzij eerdere films als Harry Potter (Lord Voldemort) en The Grand Budapest Hotel kon hij regieprojecten uitvoeren, zoals Coriolanus en The Invisible Woman. En nu volgt dus een film over de beroemde Russische danser die overliep naar het Westen.

De film wordt geen biografie maar zal in een script van Sir David Hare (The Hours, The Reader) focussen op een deel uit het leven van de ster die in de 20ste eeuw de wereld  veroverde. Het script is op basis van Nureyev: The Life, een erkende biografie geschreven door Julie Kavanagh. Producente Gabrielle Tana maakte eerder al een documentaire over de roemruchte in Oekraïne geboren danser Sergei Polunin, en richt zich nu met Fiennes op Nureyev. Overigens kondigde dezelfde Polunin eerder aan te stoppen met dansen om zich te storten op een carrière als acteur in Hollywood. Of hij het is die nu in de huid kruipt van Nureyev is niet bekend. Hij danst inmiddels weer.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

De flamboyante Rudolf Nureyev stierf op jonge leeftijd (53) en was ook in Nederland een icoon. De klassieke balletvirtuoos vroeg, in de jaren zestig van de vorige eeuw, de hoofdrol aan Rudi van Dantzig in Monument voor een gestorven jongen, geïnspireerd op het korte leven van dichter Hans Lodeizen. Dat was een opvallende keuze: niet alleen begaf Nureyev zich daarmee op het nieuwe terrein van moderne dans, maar ook in de thematiek van homoseksualiteit. De Hollandse nuchterheid waarmee Van Dantzig de Rus benaderde, bleek voor hem een verademing vergeleken met de poespas die de ster normaliter moest ondergaan.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Binnenkort weten we welk deel Ralph Fiennes uit het leven van Nureyev belicht.