In de National Portrait Gallery in Londen vindt van 2 juli t/m 18 oktober een expositie plaats over Audrey Hepburn. Dat brengt me op een idee. Het unieke leven van deze Nederlands-Britse danseres die filmster werd biedt volop materiaal voor een avondvullend ballet. Welke choreograaf biedt zich aan?

De jeugd van de dochter van barones Ella van Heemstra is op zich al dramatisch: met dansvoorstellingen zamelt ze geld in voor het ondergronds verzet in Arnhem tijdens WO II. Ze volgt in Amsterdam lessen bij de grondlegger van Het Nationale Ballet Sonia Gaskell. Hepburn ziet zelfs parallellen tussen zichzelf en Anne Frank, die even oud was als zij.

Na haar verhuizing naar Engeland begint Hepburn modellen- en filmwerk. Hoogtepunt is de Oscar voor haar rol in Roman Holiday. Ze trouwt filmacteur Mel Ferrer en speelt in klassiekers als Breakfast at Tiffany’s, Funny Face en My Fair Lady. Later zal ze actief zijn voor Unicef, mede ingegeven door haar ervaring tijdens de oorlogsjaren in Nederland.

Komend seizoen brengt Het Nationale Ballet een productie over een andere internationaal bekende Nederlandse dame die ook kon dansen: Mata Hari. Mocht dat biografisch verhalend ballet goed uitpakken ligt niets de uitdaging meer in de weg om het leven van Audrey Hepburn in ballet te vertalen. Alleen nog de rechten verkrijgen.

Meer info over de expositie in Londen