Deze week zijn de genomineerden bekendgemaakt voor de Zwanen, de officiële dansprijzen van de . Maar wie ze niet bekendmaken zijn de winnaars. Terwijl de die namen ook allang weet. Waarom wachten tot de prijsuitreiking in oktober: is dat niet een beetje achterhaald?

Het is nog een ouderwets vreemde procedure. Je komt met een stel juryleden bij elkaar, kiest wie in aanmerking komen voor een en spreekt af wie de prijs wint. Vervolgens wacht je een aantal maanden om de winnaar uit te roepen en houd je het kunstmatig spannend door alleen de namen van genomineerden aan te kondigen.

De Oscars van de dans worden de Zwanen ook wel genoemd. Maar het zijn juist de Oscars die een tweede stemronde houden waarna het duidelijk is wie de winnaars zijn. Dat maakt het ‘echter’. De toneelprijzen van dezelfde VSCD kennen dit jaar eveneens voor het eerst een nieuwe procedure. De juryrapporten zijn voor de afgeleverd en na de zomer vindt een nieuwe besprekingsronde plaats. Dat lijkt beter te passen in het open digitale tijdperk.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Wat je wel kan vergelijken met de Oscars is het profiel van de juryleden: bij de Oscars zijn het voornamelijk blanke mannen, bij de Zwanen voornamelijk autochtone Nederlanders. En dat de cultuursector gedomineerd wordt door blanke bestuurders heeft het LKCA (Landelijk Kennisinstituut en allang door. Er is dus altijd ruimte voor verbetering.

Bekijk hier wie de genomineerden zijn en wees het hartgrondig eens met de keuzes voor fantastische dansprestaties!

Foto bovenaan:
black piece
Scroll naar top