Meteen naar de inhoud

Cultuurperspodcastcorona (21) – Oscar Kocken: ‘Een half jaar je werk niet mogen uitvoeren is vrij gortig.’

‘Ja, het was natuurlijk wel iets wat we op alle manieren al zagen aankomen. Dat maakt dat ik mentaal er al op voorbereid was. Maar als je het dan echt hoort… Het is gewoon zó zuur. Het is elke keer – ik neem het niemand kwalijk, voor de duidelijkheid –  maar elke keer dat je slecht nieuws krijgt, probeer je te herstellen, te resetten, nieuwe plannen te smeden. Dan ga je iets anders doen en komt er weer een klap. Moet je datzelfde proces weer door. Dat vreet energie.’

Oscar Kocken, zelfstandig theatermaker, talkshowhost en bedenker, heeft het even gehad. We spreken elkaar de dag nadat officieel bekend is geworden dat alle zomerfestivals tot 1 september 2020 zijn komen te vervallen. En juist daar had hij nog een sprankje hoop op gevestigd. Direct toen de eerste ‘intelligente lockdown’ werd uitgeroepen stortte hij zich op twitter, waar hij een eerste twittertalkshow opzette. Een leuke ervaring, vond hij toen, maar meer ook niet.

Oorlogsdagboek

Hij had nog een financiële buffer, ‘al had ik er niet op gerekend dat er een wereldwijde pandemie zou uitbreken die al mijn werk onmogelijk zou maken, meneer Wiebes!’. Omdat hij toch alle tijd had, stortte hij zich op een project voor de zomerfestivals. Er lag al een tijdje een plan om iets te gaan doen met het oorlogsdagboek van zijn opa. Die ging na de bevrijding van Limburg, in maart 1945, mee met het rode kruis om te helpen met de repatriëring van gevangen en gewonden. Hij ontdekte dat er nog een spannende vraag bij was gekomen: het verzoek om een bijbeltje terug te brengen dat een zwaargewonde soldaat aan opa gegeven had, met de wens om het aan zijn familie te geven.

Oscars zoektocht trok online veel aandacht, ook van de landelijke media, en leverde uiteindelijk ook een verrassende uitkomst op: de soldaat had de oorlog overleefd en was getrouwd. Oscars opa was hem steeds bijna op het spoor, maar had hem niet gevonden. De soldaat is in 2010 overleden en Oscar maakt er nu een project van om het bijbeltje terug te brengen naar zijn weduwe, zodra corona het toelaat. Het zou allemaal moeten leiden tot een intieme voorstelling op het Bossche theaterfestival Boulevard. Dat nu dus niet doorgaat.

Goed om te weten Goed om te weten

De integrale versie van dit verhaal verschijnt op de Coronawebsite van Gemeente Utrecht.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands