‘Het ligt voor de hand dat het aantal voorstellingen van rijksgesubsidieerde producenten vanaf 2021 daalt. We honoreren de komende periode aanzienlijk minder dan de 111 producerende instellingen die nu meerjarig subsidie ontvangen. Onze mogelijkheden om ruimte te maken voor veelzijdige makers met een eigenstandige werkpraktijk zijn beperkter geworden.’ 

Zelden een beter voorbeeld van een understatement gezien dan bovenstaand citaat uit het Besluit van het Fonds Podiumkunsten over de meerjarige projectsubsidies 2021-20124.  Want dat het erg zou worden, verwachtte iedereen wel, maar zó erg? Nu de inkt net opgedroogd is, wordt duidelijk dat het Nederlandse podiumenlandschap er – Corona of niet – vanaf 2021 een stuk kaler bij ligt dan nu. 

39 procent

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

‘Voor deze periode zijn er 202 aanvragen ingediend, veel meer dan we kunnen honoreren. Het beschikbare budget is ruim twee keer overvraagd. Voor slechts 39 procent van de aanvragers hebben we goed nieuws: van de 202 aanvragen zijn er 78 gehonoreerd. Van de gehonoreerde instellingen zijn er 33 nieuw en ontvingen er 45 eerder een meerjarige subsidie.’

Een hele generatie makers verdwijnt van het speelveld: Feikes Huis en Gnaffel, Unieke Zaken, Discordia, Paard, Matzer, Hotel Modern, Ereprijs, Rosa, Peer Group, Productiehuis Zeelandia en Vis à Vis, om er maar een paar te noemen. Gezelschappen en makers die soms al sinds eind vorige eeuw het Nederlandse theateraanbod bepaalden, verdwijnen. 

Poppen

Ook het beeldend en poppentheater verdwijnt uit Nederland: Feikes Huis, Unieke Zaken, Gnaffel en Hotel Modern vormden met elkaar de voorhoede van een vorm die grote hoogte bereikte, maar nu, in zowel de toekenningen van het Fonds Podiumen als de BIS, onzichtbaar is.

Veel komt er niet voor in de plaats. Opvallende nieuwkomers zijn er wel: er is zeer terechte waardering voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, en veel lof, plus vierhonderdduizend euro subsidie is er ook voor Rose Stories.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Rose Stories

Dat is een grote nieuwe bekende. Laatstgenoemde is de grote winnaar van de huidige subsidierondes. De stichting krijgt geld in (450k), Amsterdam (400k), via ‘Musicalmakers’ in de BIS (700k) en de VandenEnde (1000k) Foundation

De grote artistieke troef, theatermaakster Daria Bukviç, is overigens de komende jaren ook interim artistiek leider van het door een #metoo-affaire onthoofde theatergezelschap Oostpool. Ze krijgt het dus druk.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Relatief goed nieuws is er overigens ook voor de festivalmarkt. Alle bestaande 23 regionale festivals, uiteenlopend van in tot Rotterdam Circusstad, krijgen het bedrag dat ze hadden aangevraagd, en soms zelfs meer. Daarmee speelt het fonds duidelijk in op een trend die de laatste jaren steeds sterker werd: , en een verschuiving van het aanbod van experiment en kleinschalige naar de . In het van de Coronapandemie en het belang van frisse lucht, is dat mogelijk een onverwacht gunstig bijeffect van de huidige subsidiesystematiek. 

We komen de komende tijd nog met veel meer details over de die nu gaat plaatsvinden. Volg ons, en word lid!

Voor lezers hebben we de pdf’s op de eigen server gezet, omdat de server van het fonds overbelast is

Besluiten meerjarige festivalsubsidies 2021-2024
Besluiten meerjarige productiesubsidies 2021-2024
Festivalsubsidies_Compleet
Productiesubsidies_Compleet

Foto bovenaan:

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top