Meteen naar de inhoud

Zelfs Lucebert maakt geen indruk meer

YXIE is afgeschoten. Het is misschien geen groot landelijk nieuws, maar het is wel weer een van die vele schrijnende voorbeelden die laten zien hoe guur de wind is die door het culturele landschap waait.

Impressie van het beoogde cultuurcentrum YXIE

YXIE, het woord komt uit de koker van dichter-schilder Lucebert, een van de kunstenaars van de COBRA-beweging. Het moest ook de naam worden van een nieuw centrum voor woord, beeld en geluid in Alkmaar. Daar moest niet alleen de collectie van Lucebert onderdak krijgen, maar ook het al heel lang met veel te krappe behuizing tobbende filmhuis en theater Provadja. Een briljant idee eigenlijk. Zo zou het gedachtegoed van de in 1994 overleden Lucebert de inspiratiebron worden voor een fris en levendig nieuw cultuurcentrum, dat er met enige vindingrijkheid zelfs internationale allure aan zou kunnen ontlenen.

Tot gisteravond. “Een zwarte dag voor de cultuur in Alkmaar”, concludeerde PvdA-fractievoorzitter Paul Verbruggen nadat hij zich de hele avond de blaren op de tong had gepraat maar desondanks zag aankomen dat de gemeenteraad een streep door YXIE ging halen. Let wel, dit was niet de eerste keer dat de raad over YXIE stemde. In 2008 was het in nauwe samenwerking met de toenmalige cultuurwethouder Hans Meijer ontwikkelde plan juist goedgekeurd door de gemeenteraad. Er waren royale sponsorbijdragen binnengehaald, het werk werd aanbesteed, de plek bouwrijp gemaakt en door een anonieme schenker is er inmiddels een fraaie collectie werken van Lucebert in het vooruitzicht gesteld.

Dat alles, plus een pleidooi uit onverdachte hoek, namelijk door een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, kon niet voorkomen dat de nieuwe politieke werkelijkheid zich gisteren hardhandig liet gelden. Met een sinds maart 2011 aangetreden nieuw college van B&W waait er een nieuwe wind. De partijen die drie jaar geleden twijfelden aan de financiële haalbaarheid van YXIE hebben nu een meerderheid en lieten zich met een omstreden onderzoeksrapport als rugdekking zelfs niet overhalen tot een adempauze. De kruideniers zagen hun kans hun macht te laten gelden. Het leek wel of Lucebert dit met zijn beroemde regel ‘alles van waarde is weerloos’ allemaal al had voorzien.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands