Meteen naar de inhoud

Festival ‘De Internationale Keuze’ opent zoals het hoort: schurend, confronterend en tikje verontrustend #dekeuze

foto Abdelsalam Moussa

Vreemd hoe snel de geschiedenis zich losmaakt van je herinnering. We waren hier zo langzamerhand gaan denken dat de campingopstand op het Tahrirplein in Cairo een soort summer of love was. Dat iedereen er samenzingend rozen in kanonslopen propte en dat de hele wereld slechts bedoeld was om elkaar liefde en hugs te geven.

Tijd voor een lesje in opstand.

De voorstelling ‘Lessons in Revolting’ doet dus precies dat: een lesje leren over hoe oproer in zijn werk gaat. Half documentair, half kunst en half Belgisch. De Vlaming Ruud Gielens, wellicht tegen wil en dank voorzien van het uiterlijk van een klassieke skinhead/voeltbalhooligan, trok samen op met de Egyptische theatermaakster Laila Soliman om met een aantal Egyptische spelers en dansers het gevoel van het Tahrirplein in kunst om te zetten. Het stuk is een combinatie van dans en video, waarbij zeker in de eerste helft de video het ruimschoots wint van de live uitgevoerde dans.

Die video bevat namelijk beelden die Al Jazeera niet heeft vertoond, omdat ze nog op de camera van de makers staan. De documentaire beelden beginnen aan de vooravond van de opstand in januari 2011, wanneer het groepje studenten vol goede moed hoopt het regime in een paar dagen omver te werpen. Het stuk eindigt met beelden en herinneringen aan augustus 2011, nog maar een paar weken geleden, wanneer de vrolijke, en toch gewelddadige revolutie in een diepe impasse terechtkomt tijdens het proces van de afgezette president Mubarak.

De filmbeelden zijn aantrekkelijk en spannend, vooral ook omdat er vrouwen (de vier maaksters) op te zien, maar vooral op te horen zijn. En  vrouwen waren en zijn nog steeds de grote afwezigen bij de Arabische Lente. Je krijgt zo een genuanceerder beeld van de Egyptenaren en van de revolte op dat plein, en je voelt mee met wat er die februarimaand gebeurde, al blijft het afstandelijk.

Naar het einde toe verandert de toon. Het wordt grimmig. Beetje griezelig zelfs. Het hooligan-uiterlijk van Ruud Gielen, gecombineerd met zijn woedende kop en gebaren, contrasteert lelijk met de veel serenere koppen van de Egyptenaren. Maar zij compenseren dat weer door de teksten, die niet alleen in een niet aflatende stroom over ons heen vloeien, maar die ook nog eens hard, fanatiek en weinig vredelievend zijn. Hier staan geen blije mensen om verandering te roepen, maar overheerst razernij.

Volkswoede is iets wat je beter niet tegen kunt komen. Een geest die eenmaal uit de fles is, krijg je er niet meer in totdat die zijn portie bloed en haat heeft gehad. Inmiddels weten heel wat dictators in de wereld dat. Wij, toeschouwers van ‘Lessons in Revolting’, nu ook.

De voorstelling speelt nog t/m zondag 18 september 2011 in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Inlichtingen: www.deinternationalekeuze.nl

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands