Ga naar de inhoud

Componist Robin de Raaff laat wereld vergaan in ‘Atlantis’

Vrijdag 23 september wordt het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert geopend met de wereldpremière van Atlantis van Robin de Raaff. Hij componeerde dit vijftig minuten durende stuk in opdracht van deze omroepserie, voor het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, aangevuld met solosopraan en solobariton.

De tekst is grotendeels ontleend aan het gelijknamige gedicht van de Amerikaan Hart Crane, wiens verzen eerder al Tristan Keuris inspireerden tot Brooklyn Bridge. Keuris gebruikte hiervoor het eerste gedicht uit de cyclus The Bridge (1930), nu maakt Robin de Raaff de cirkel rond met een zetting van het laatste deel, Atlantis.

Naast de verzen van Crane citeert hij ook teksten van Plato over dit mythische eiland, dat een paradijs op aarde zou zijn geweest, maar uiteindelijk door de golven werd verzwolgen. Waar Crane een nostalgische en tamelijk optimistische terugblik geeft, schetst De Raaff een pessimistischer toekomstbeeld: aan het einde van zijn stuk zingt en fluistert het koor uitspraken van mensen die watersnoodrampen overleefden.

Plato situeerde Atlantis bij de Straat van Gibraltar. Deze ligt ingeklemd tussen de Monte Hacho in Afrika en de Rots van Gibraltar, welke fungeren als de ‘zuilen van Hercules’. De Raaff verbeeldt deze door twee harpen prominent aan weerszijden van het orkest op het podium te plaatsen.

Ik bezocht woensdag 21 september de eerste repetitie van koor, orkest en solisten en maakte een reportage met musici en zangers voor Radio 4. Deze wordt vrijdag 23 uitgezonden direct voorafgaand aan de wereldpremière, tussen 20.00-20.15 uur. Ik sprak na afloop ook met Robin de Raaff zelf. Je hoort ons gesprek hier.

 

Goed om te weten

23-9-2016 TivoliVredenburg Utrecht, aanvang 20.15 uur, inleiding 19.30 uur
Wereldpremière ATLANTIS Robin de Raaff door Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest, de sopraan Marisol Montalvo en de bariton Mark Stone.
Verder op het programma: Nacht op de kale berg van Moesorgski; Les elfes van Diepenbrock en Stabat Mater van Szymanowksi. 

Thea Derks

Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'. Vier jaar voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', speciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 In 2020 verscheen de 3e druk van de Reinbertbio,met 2 extra hoofdstukken die de periode 2014-2020 beschrijven. Deze verschenen ook apart als Slotakkoord.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands