Meteen naar de inhoud

Geld maakt wél gelukkig, en writers block is een illusie. Veel mythes onderuit op avond van het Kuddegedrag.

Liever luisteren dan lezen? Luister hier naar de podcast! (Met veel extra quotes van Ab Dijksterhuis)

Geld maakt gruwelijk gelukkig. En dat houdt niet op bij 1 ton. Wie een half miljoen verdient is aanzienlijk gelukkiger dan wie 2 ton verdient. De ING-baas die 60 procent meer salaris zou krijgen, zou daarvan ook heel erg veel gelukkiger geworden zijn. Dit inzicht kreeg sociaal psycholoog en ‘geluksprofessor’ Ab Dijksterhuis door een nieuw onderzoek naar de relatie tussen geld en geluk. Het zette de gangbare gedachte dat geld niet zo heel veel invloed heeft, op losse schroeven.

Donderdag 29 maart presenteerde hij zijn bevindingen in het Utrechtse festivalpaleis TivoliVredenburg. Dat gebeurde tijdens een avond, georganiseerd door de Associatie van Sociaal Psychologische Onderzoekers.

In de podcast legt de geluksprofessor uit of en hoe dit onderzoek gevolgen heeft voor zijn eerdere werk. Luister hier.

Pecha Kucha

Een avond als deze past in een trend in cultureel Nederland: theatergebouwen brengen niet alleen kunst en fictie, maar ook hoorcolleges, pecha kucha’s, theaterlezingen en talkshows. Het geldt niet alleen voor theatergebouwen, ook de kunst zelf schurkt regelmatig dicht tegen de feitelijke werkelijkheid aan, en kiest weleens de vorm van een lezing of speech over waargebeurde zaken.

TivoliVredenburg zet dit seizoen fors in op het ‘kennis & debat’-programma, en Cultuurpers volgt dat op de voet. Eerder al was er een avond over de toekomst van de arbeidsmarkt, een boekpresentatie van een bundel Afrikaanse verhalen en een faalfestival. De sociaalpsychologische avond trok aandacht vanwege de link met kunst. Het al eerder genoemde onderzoek op het Groningse Noordenzonfestival bijvoorbeeld, dat aantoonde dat toeschouwers van een dansvoorstelling zich na afloop wezenlijk anders gedragen, in lijn met de gedragingen die getoond werden tijdens de voorstelling. De videobeelden van mensen die doelloos rondliepen nadat ze een voorstelling hadden gezien waarin dansers doelloos bewogen: fascinerend.

Uitstelgedrag

Dat creativiteit gewoon een kwestie van plannen is, blijkt geen mythe. Mensen die lijden aan uitstelgedrag (iets wat veel creatieve mensen kennen onder de noemer writers block) blijken dat door een kleine ingreep te kunnen overwinnen. Het beginnen met denken aan een structuur, aangevuld met een klein beetje tijdsdruk, blijkt in vrijwel alle gevallen de proefpersonen aan te zetten tot creatieve handelingen. Een schrijfhuisje in het bos is dus meestal niet de oplossing.

Die structuur was overigens ook leitmotiv van de avond, waar ook nog werd aangetoond dat de positieve effecten van mindfulness al meetbaar zijn nadat proefpersonen er een verhaaltje van 3 minuten over hebben gehoord. De organisatie had gekozen voor de pecha kucha vorm. De sprekers moesten een verhaal vertellen, voorzien van 20 slides die automatisch elke 20 seconden wisselden. Een soort TED-talk op speed, en het werkte. Op deze manier werd de avond ook inzichtelijk voor niet ingevoerde toeschouwers. De organisatie merkte op dat slechts een klein deel van het publiek bestond uit leden. De rest van de bijna 300 aanwezigen was uit eigen interesse gekomen. Over anderhalf jaar gebeurt het weer. Maar dan vermoedelijk in een nog grotere zaal.

In de podcast een enthousiaste organisatrice.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands