Ga naar de inhoud

Podcast in tijden van Corona (2): Oscar Kocken over de bijbel van een anoniem oorlogsslachtoffer. En wat zijn opa daarmee me te maken heeft.

Toen hij in 2006 voor zichzelf begon, was de vraag van de KvK niet, hoe Oscar Kocken later om zou gaan met een wereldwijde pandemie van apocalyptische omvang, inkomenstechnisch. Dit om maar even aan te geven wat een stoethaspel onze minister van Economische Zaken is, en hoe we toch een beetje begrip krijgen voor de muur van onbegrip waar de minister van Cultuur in de ministerraad mee te maken heeft.

Met een buffer die groot genoeg is om een paar maande te overbruggen, kwam de succesvolle maker van live theaterprogramma’s als Zomaargasten erachter dat zijn opdrachtenmap niet alleen in één klap leeg was, maar dat er ook nog lang geen vooruitzicht is op wanneer die zich weer vult.

Dan maar aan de slag met een eigen twittertalkshow, en wat nog veel spannender is: een theaterprogramma over het oorlogsdagboek van zijn grootvader, een man die na de bevrijding van Weert geen feest ging vieren, maar zich direct aansloot bij het Rode Kruis om de bevrijders te gaan helpen.

Tikkie

Hij vertelt erover in deze tweede aflevering van onze serie podcasts, waarin we met mensen praten over kunst en cultuur in tijden van Corona. Bij ons virtuele haardvuur vertelt hij ook over de beslissing die hij nam om een donatielink aan zijn twitterbio toe te voegen. Iets wat we natuurlijk van harte steunen. Dit is zijn donatielink.

Inmiddels gaat het op Kockens facebookpagina hard met de vragen en oplossingen. Mensen vinden een nieuwe zingeving in et samen oplossen van de kwesties die Kocken voor ze neerlegt. Dat is toch een mooi voorbeeld van waar het creatieve brein toe in staat is, zelfs als ons sociale leen in één klap op afstand wordt gezet. We zijn benieuwd naar meer van dit soort staaltjes van overlevingskunst.

Wil je ook je verhaal kwijt in deze serie? Laat het ons weten. We geven voorrang aan leden, zoals je snapt. Lid worden kan hier.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands