Ga naar de inhoud

Het blijkt weer eens dat artistieke kwaliteit en fantasie zich niet storen aan leeftijden – Taartrovers Thuis fleurt meivakantie op met speels filmplezier en creativiteit

Wat is een goed moment om de kids te verleiden met originele filmkunst? Zoals de speelse dans van kleur en beweging in Mijn moeder is een vliegtuig? Of verbazingwekkend stoeiende knikkers die zelfs over het plafond rollen? Of vreemde schaduwen die je verbeelding aan het werk zetten? Nou, bijvoorbeeld als het meivakantie is, je veel thuis moet blijven en de online-lessen even stil liggen. Ik heb zelf ook even gekeken en was verrast.

Kijk, verwonder en doe

Klap dus die laptop maar open, ga naar Taartrovers Thuis en kijk, verwonder en doe. De Taartroversbende, zoals ik het maar even noem, is gewoonlijk in de filmtheaters en op scholen actief met het Taartrovers Film Festival en bijbehorende educatieve activiteiten.

Omdat corona rondwaart is Taartrovers kort geleden online gegaan. Iedere week een paar nieuwe korte films, geschikt voor peuters en kleuters vanaf een jaar of drie. Met bij iedere film knutselsuggesties en andere aanwijzingen (ook voor de ouders) om zelf aan de slag te gaan.

Hoewel ik de doelgroep niet over de vloer heb was ik toch nieuwsgierig. Aan het vouwen van vliegtuigjes met daarop een tekening van vader of moeder heb ik me niet gewaagd. Maar de films zelf heb ik met veel plezier bekeken. Het blijkt weer eens dat artistieke kwaliteit en fantasie zich niet storen aan leeftijden.

Russische animatiekunst

Zoals bijvoorbeeld het op het TIFF-Kids (Toronto) bekroonde Mijn moeder is een vliegtuig, van de Russische animatiekunstenaar Yulia Aronova. Een feest van verbeelding, waarin de kleine Pjotr aan de hand van zijn vliegtuigvormige moeder de wereld rondvliegt. Ogenschijnlijk simpele 2D-animatie, getekend in een losse, maar expressieve prentenboekstijl die je echt het gevoel geeft het zelf ook te willen doen.

Schaduwspel

Vincent Bal is schaduwoloog (beeld: Taartrovers)

Een nog veel directere uitnodiging is het ultrakorte Toveren met licht van de Belgische filmmaker Vincent Bal (Minoes, Nono het Zigzag-kind). Hij noemt zichzelf in dit verband ‘shadowoloog’. In niet meer dan 1 minuut laat hij zien hoe je met alledaagse voorwerpen en licht en schaduw onverwachte visuele grapjes en voorstellingen maakt. Een soort schaduw-doodles. Bal heeft er nog veel meer, te vinden op zijn instagram en youtube.

Op de Taartrovers-site is te zien hoe kleine Taartrover Sieuwe in een plakbandrol plotseling een olifant zag.

Sieuwe’s olifant (beeld: Taartrovers)

En wat te denken van dat vreemde, kubusvormige kamertje in Sally, waarin knikkers geheimzinnig aan het rollen slaan en zelfs de zwaartekracht tarten. Taartrovers spoort kinderen aan om met knikkers, ballen en karton een eigen rollenbaan te maken. Mijn suggestie: probeer eens te bedenken hoe Luna Maurer en Roel Wouters dit filmpje hebben gemaakt. Het is niet moeilijk. Als je het snapt kan je het misschien wel zelf!

Charmant en prachtig geanimeerd is ook het dierenavontuur Picknick met taart, een vrije bewerking van het gelijknamige prentenboek van Thé Tjong-Khing. Of kijk eens wat je allemaal kan doen als je de rommelzolder leeghaalt, zoals in Evi & Co. Ouders pas op! Voor u het weet heeft de jonge kijker van uw boeken, cd’s, videobanden en ander huisraad een omvalbaan gemaakt.

Goed om te weten Goed om te weten

Op 29 april organiseert Taartrovers nog als speciale verrassing de thuispremière van Zwaantje trakteert. Kinderen die in de meivakantie jarig zijn kunnen een traktatie krijgen.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands