Het Amsterdam Museum is genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021 en maakt kans op 100.000 euro voor de realisatie van zijn museumdroom: samen met bewoners en bezoekers van Amsterdam de stad van nu verzamelen. Naast het Amsterdam Museum (Amsterdam) zijn ook Museum Volkenkunde uit Leiden en Kasteel Hoensbroek uit Hoensbroek (Limburg) genomineerd. Het publiek kan tot 26 november 2021 stemmen op zijn favoriete museum via www.museumprijs.nl.
‘’We zijn ongelofelijk trots dat we genomineerd zijn en hopen dat veel mensen op ons zullen stemmen’’ zegt Judikje Kiers, algemeen directeur van het Amsterdam Museum. Op donderdag 2 december 2021 wordt in het televisieprogramma Koffietijd bekend gemaakt welk museum de meeste publieksstemmen heeft ontvangen en zich winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021 mag noemen.
Thema 2021: ‘Een digitaal verhaal’
De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Een digitaal verhaal’. Het Amsterdam Museum is genomineerd omdat het museum zich onderscheidt door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken. Zo lanceerde het Amsterdam Museum in mei 2020, toen alle musea moesten sluiten vanwege corona, samen met de inwoners van Amsterdam en heel veel partnerinstellingen de digitale tentoonstelling Corona in de Stadwww.coronaindestad.nl. Inwoners en liefhebbers van de stad stuurden en sturen hun eigen verhaal in. Inmiddels zijn er meer dan 3.000 inzendingen en bezochten maar liefst 200.000 mensen de digitale tentoonstelling. Er worden nog steeds verhalen door inwoners en liefhebbers van de stad ingezonden, en zo aan de collectie van het Amsterdam Museum toegevoegd. Ook worden er door organisaties en makers, als gastcuratoren, maandelijks nieuwe digitale zalen ingericht met werken uit de digitale collectie.
Daarnaast heeft het Amsterdam Museum in de periode 2020-2021 innovatieve digitale platforms ontwikkeld bij de tentoonstellingen Refresh Amsterdam, De Gouden Koets en Vrijdenkers. De digitale platforms geven extra informatie, diepgang en reflectie en bieden de bezoekers ook de mogelijkheid om zelf bijdragen te leveren. Het Amsterdam Museum heeft in 2021 een speciale opnamestudio ingericht waarin het digitale televisieprogramma’s en podcasts voor hun bezoekers, kijkers en luisteraars maakt.
Museumdroom
De winnaar van de Museumprijs krijgt 100.000 euro om zijn/haar museumdroom in vervulling te laten gaan. Voor het Amsterdam Museum is die droom een fysieke presentatie van de door de stad zelf verzamelde verhalen over de stad van nu.
Artistiek directeur Margriet Schavemaker licht de museumdroom toe: ‘’Het Amsterdam Museum is meer dan een museum: het is een plek waar geluisterd wordt naar de verhalen van bewoners en bezoekers van de stad. Wij geloven sterk in de kracht van het verhaal. Ieder persoonlijk verhaal doet ertoe en is het waard om naar geluisterd te worden. Een archief van verhalen is van onschatbare waarde voor toekomstige generaties: de verhalen vormen samen het verhaal van onze tijd. Tijdens corona verzamelden we samen met vele partners meer dan 3.000 ervaringen van bewoners en bezoekers in de stad via de digitale tentoonstelling Corona in de Stad www.coronaindestad.nl. Als we de Museumprijs winnen, willen we graag in het museum ook een fysieke plek creëren waar we ruimte geven aan bewoners en de meer dan 40 partnerinstellingen uit de stad waarmee we werken, om hun eigen verhaal te vertellen en we samen de stad van nu verzamelen.’’
VriendenLoterij Museumprijs
Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs (voorheen BankGiro Loterij Museumprijs) uit. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden in totaal 84.176 mensen op hun favoriete museum. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).