Ga naar de inhoud

Amsterdam Museum: Bezoekcijfers 2021 en vooruitblik 2022

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.

2021 was, net als voor andere musea, wederom een lastig jaar voor het Amsterdam Museum. Het museum was de eerste vijf maanden van het jaar wegens coronamaatregelen gesloten en mocht daarna slechts beperkt bezoek ontvangen. Het Amsterdam Museum verwelkomde in 2021 toch nog 138.000 bezoekers. Het digitale bereik van het museum groeide sterk. Er werd een recordaantal digitale bezoekers getrokken met projecten als Corona in de Stad, het platform rondom de tentoonstelling en het onderzoek De Gouden Koets en digitale publieksprogramma’s. Het Amsterdam Museum is de laatste twee weken van 2021 wederom gesloten in verband met de landelijke coronamaatregelen. Op 15 januari hoopt het museum zijn deuren weer te openen.
Fysiek bezoek
Het Amsterdam Museum ontving aan het einde van het jaar 58.000 bezoekers op zijn hoofdlocatie aan de Kalverstraat 92 (in 2020 waren dit er 51.435), 6.000 bezoekers in Huis Willet-Holthuysen, 37.000 bezoekers in de tentoonstelling Groepsportretten van de 17e Eeuw in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage Amsterdam en nog eens 37.000 bezoekers in de gezamenlijke modetentoonstelling met De Nieuwe Kerk; Maison Amsterdam. Een totaal van 138.000 bezoekers. Ook relevant is de tour die het museum maakte door Nederland met de Mobiele Onderzoeksinstallatie rondom de Gouden Koets, hierbij werden 14 steden aangedaan en werd gesproken met honderden mensen. Het Amsterdam Museum was net als andere musea wegens de coronamaatregelen van 5 december 2020 tot 5 juni 2021 gesloten.
Directeur Judikje Kiers: ‘’Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor corona, zijn de bezoekcijfers natuurlijk nog altijd teleurstellend. Toch ben ik blij dat we gedurende de maanden dat we geopend konden zijn en binnen de geldende maatregelen nog een aanzienlijk aantal bezoekers per dag ontvingen, met name voor onze tentoonstellingen De Gouden Koets en Vrijdenkers – van Spinoza tot nu. We hebben in de periode van juni tot en met december in vergelijking tot 2019 een afname in bezoekers van circa 35 procent. We zijn blij te zien dat veel museumkaarthouders uit heel Nederland naar het Amsterdam Museum zijn gekomen voor onze tentoonstellingen.’’
Publieksprogrammering en educatie
In de periode dat de coronamaatregelen het toelieten organiseerde het Amsterdam Museum, met inachtneming van de geldende coronamaatregelen, 35 fysieke publiekprogramma’s. Zoals een Keti Koti-maaltijd rondom het glazen huis waarin de Gouden Koets staat tentoongesteld, een symposium over het koloniale verleden van Nederland en de Museumnacht. Ruim 3.000 bezoekers woonden een fysiek programma in het Amsterdam Museum bij. Speciaal voor leerlingen uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en MBO bood het Amsterdam Museum speciale onderwijsprogramma’s aan. Het museum werkte samen met 81 scholen en ontving 4.351 leerlingen (167 klassen). Mede dankzij een studentenactie (studenten konden op vertoon van hun studentenpas het museum vanaf september gratis bezoeken) ontving het Amsterdam Museum dit jaar ruim 4.000 studenten.
Digitaal bezoek
Het Amsterdam Museum was de eerste vijf maanden van 2021 gesloten. Het Amsterdam Museum pleegde daarom grote inzet op het digitale aanbod, hetgeen resulteerde in een hoog digitaal bezoekersaantal. Het Amsterdam Museum organiseerde in 2021 26 digitale publieksprogramma’s waar in totaal 72.475 keer via YouTube of via de social media-kanalen van het Amsterdam Museum naar gekeken werd. Zo was de wekelijkse talkshow AM Live op donderdagavond wekelijks goed voor honderden kijkers, het Refresh Symposium werd 26.900 keer gestreamd en naar de Queer History Talk werd 10.112 keer gekeken. De Livestream van het Roze danspaleis tijdens de Pride werd maar liefst 5.300 keer bekeken. Ook de podcast van het Amsterdam Museum werd beluisterd door duizenden mensen.
De website van het Amsterdam Museum werd 168.569 keer bezocht, een stijging van 11.3% ten opzichte van 2020. De digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum met vele partners in de stad over de coronapandemie, is inmiddels bezocht door 206.198 mensen. Andere digitale platforms van het Amsterdam Museum – zoals degoudenkoets.nl, vrijdenkers.nl, refreshamsterdam.nl en hart.amsterdam.nl – werden nog eens circa 200.000 keer bezocht.
Op sociale media wist het Amsterdam Museum ruim 65.000 mensen te bereiken met informatieve mini-documentaires over Refresh Amsterdam, De Gouden Koets en Vrijdenkers, die als aanvulling op de tentoonstellingen werden geproduceerd door het museum.
Het Amsterdam Museum werd vanwege zijn innovatiekracht en brede digitale aanbod door een vakjury genomineerd voor de Museumprijs 2021, de belangrijkste museumprijs van Nederland.
Vooruitblik 2022
Tentoonstelling De Gouden Koets – t/m 27 februari 2022
Tot en met 27 februari 2021 kan in het historische pand van het Amsterdam Museum aan de kalverstraat 92 de Gouden Koets van heel dichtbij en in alle rust bekeken worden. In zes museumzalen rondom de binnenplaats waar de koets staat geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers ook uit hun opvattingen over de Gouden Koets te delen.
Tentoonstelling Vrijdenkers. Van Spinoza tot nu – t/m 27 februari 2022
Tot en met 27 februari wordt in de tentoonstelling Vrijdenkers. Van Spinoza tot nu verbanden gelegd tussen hedendaagse gebeurtenissen en historische ontwikkelingen op het gebied van vrijdenken. De tentoonstelling spoort aan tot reflectie en discussie. Wat is een vrijdenker? De tentoonstelling is een initiatief van het Amsterdam Museum en het 75-jarige Humanistisch Verbond.
Locatie Kalverstraat sluit vanaf 28 februari 2022
In afwachting van de omgevingsvergunning – het startsein voor de renovatie en verbouwing van het museumcomplex aan de Kalverstraat – gaan de voorbereidingen voor de verhuizing gestaag door. Vanaf maandag 28 februari sluiten de deuren van het voormalig Burgerweeshuis. Tijdens de meerjarige verbouwing blijft het Amsterdam Museum open; bezoekers zijn vanaf 5 maart 2022 welkom in de Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage Amsterdam.
Amsterdam Museum in de Hermitage vanaf 5 maart 2022
Op zaterdag 5 maart 2022 verhuist het Amsterdam Museum voor drie-en-een-half jaar naar de Hermitage Amsterdam (Amstel 51). Het Amsterdam Museum presenteert in die periode in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage een nieuwe experimentele collectiepresentatie, vormgegeven door Studio LA. Iconische werken en publiekslievelingen uit de collectie van het Amsterdam Museum worden aangevuld met nieuwe ‘vondsten’ uit het depot en het werk van hedendaagse makers. Zo vertellen we de meer bekende geschiedenissen maar ook de minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Daarnaast presenteert het Amsterdam Museum de komende jaren in de Hermitage diverse tijdelijke tentoonstellingen en een uitgebreid educatie- en publieksprogramma.
Huis Willet-Holthuysen 
In Huis Willet-Holthuysen zal vanaf 7 mei 2022 een solotentoonstelling van Maaike Schoorel te zien zijn. Voor de gelegenheid zal Schoorel zes nieuwe schilderijen en, voor het eerst in haar carrière, een ruimte vullende site-specific installatie produceren. Onderwerp van Schoorels werk is de geschiedenis van het pand en met name de rol van Louisa Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken waarin de door haar, en haar man Abraham Willet, verzamelde kunstcollectie en interieurs van het pand een centrale rol innemen. De tentoonstelling is de eerste in een serie hedendaagse interventies in Huis Willet-Holthuysen. Ook wordt er een nieuw educatieprogramma in Huis Willet-Holthuysen aangeboden vanaf mei 2022.
Bijzondere samenwerkingen 
Het Amsterdam Museum werkt ook in 2022 samen met diverse partners. De modetentoonstelling Maison Amsterdam, een samenwerking met De Nieuwe Kerk, zal tot en met 3 april 2022 te zien zijn. In januari speelt de familievoorstellingen (8+) De Gouden Koets van Urban Myth nog in diverse theaters in het land. Het Amsterdam Museum is partner van deze productie. In het project Gezichten van Noord-Holland werkt het Amsterdam Museum samen met het Frans Hals Museum. Er zullen verspreid door de provincie in 2022 diverse presentaties te zien zijn. Samen met Muziekgebouw aan ‘t IJ en Massih Hutak worden muziekavonden en een tijdelijke presentatie over Amsterdam Noord georganiseerd en met CBK Zuidoost zal het Amsterdam Museum net als voorgaande jaren een Artist-in-Residence Programme aanbieden en een tentoonstelling maken.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands