Ze behoorde tot een select gezelschap – dat van Nederlandse Oscarwinnaars. Op 24 maart 1986 mocht Cilia van Dijk (1941-2023) in Hollywood op het podium komen om als producent van Børge Ring’s Anna & Bella de Oscar voor beste korte animatie in ontvangst te nemen. De naam Van Dijk doet in dit verband natuurlijk ook denken aan Gerrit van Dijk (1938-2012), de eigenwijze kunstenaar die zich in de jaren zeventig had ontpopt als een energieke vertegenwoordiger van een nieuwe generatie animatiefilmers.
Inderdaad, in 1963 was Cilia van Lieshout getrouwd met Gerrit van Dijk, een huwelijk dat ook in artistiek opzicht veel betekende. Want een regisseur/kunstenaar mag dan doorgaans meer in de spotlights staan dan de producent daarachter, ze kunnen niet zonder elkaar. In een interview in het aan vrijbuiter Gerrit van Dijk gewijde gelijknamige gedenkboek (2020) vertelt ze iets over de twee-eenheid die ze vormden. Samen, maar ook ieder diens eigen eigenwijze gang. In genoemd boek valt onder meer te lezen dat ze weinig moest hebben van Harry Potter of Disney.
Warm hart voor cultuur
Ze ontpopte zich als filmproducent (en distributeur) toen kunstenaar Gerrit van Dijk animatiefilms ging maken. Dat sloot aan bij een breed scala aan andere activiteiten die ze, ook daarvoor al, ontplooide. Cilia van Dijk was mede-oprichter van Release, richtte modellenbureau People en een crèche op, was lid van Dolle Mina en begon in 1978 het distributiebedrijf Animated People. Dat laatste was de voorloper van het Nederlands Instituut voor Animatie. Ze was bestuurslid van de Vereniging Holland Animation en zat in vele adviescommissies en jury’s. En was, zoals gezegd, producent van korte, artistiek eigenzinnige animatiefilms, veelal van haar echtgenoot.
In Haarlem was ze, samen met Gerrit, sterk betrokken bij het plaatselijke culturele leven, en verleende haar diensten onder andere aan de Toneelschuur en het theatergezelschap Het Volk.
Animatie kent geen grenzen
De films van Gerrit van Dijk die ze produceerde zijn meermalen onderscheiden. Waaronder de Gouden Beer in Berlijn voor zowel Pas à deux (1988) als Ik beweeg, dus ik besta (1998). In 2015 produceerde ze Animation Has No Borders, een compilatiefilm op de muziek van De Internationale, gemaakt door 36 animators uit 36 landen. Eigenlijk heel passend bij haar rijke netwerk en haar vele activiteiten ter ondersteuning van de onafhankelijke animatiefilm.
Cilia van Dijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en was lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ze overleed na een kort ziekbed op 26 april 2023.