De tarieven van freelance journalisten, schrijvers en fotografen zijn de afgelopen acht jaar nauwelijks veranderd. De betaling per woord is in 2023 nog altijd rond de 35 cent, het uurtarief komt neer op gemiddeld 61 euro en de betaling per foto op 60 euro. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de tarieven zelfs gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Auteursbond.
“Mediabedrijven hebben de laatste jaren vaak beweerd dat het nodig is om creatieve auteurs goed te belonen. Maar in de praktijk maken uitgeverijen en hoofdredacties die belofte niet waar en blijven de tarieven nog steeds achter bij de inflatie”, zegt Miro Lucassen, voorzitter van de Auteursbond.
De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek getiteld Monitor Freelancers en Media 2023 zijn:
- Het uurtarief ligt gemiddeld op 61 euro. Omgerekend komt het opdrachttarief neer op een mediaan uurtarief van 56 euro. In deze cijfers zijn zowel journalistieke als niet-journalistieke opdrachten meegenomen.
- Gemiddeld verdienen freelancers die voor mediatitels werken beduidend minder dan freelancers die ook voor overheden of het bedrijfsleven werken.
- De sterke inflatie heeft grote invloed op de indexcijfers: het uurtarief ligt op 83% ten opzichte van het jaar 2014 en het tarief voor foto is zelfs slechts 65% t.o.v. het jaar 2014
- In de werkcode DPG, een collectieve afspraak tussen vakbonden en DPG Mediagroep over de arbeidsvoorwaarden voor freelancers, is een minimumtarief van inmiddels 30,78 euro per uur afgesproken. Uit het onderzoek blijkt dat 45% van de DPG-freelancers die aan het onderzoek hebben meegedaan, een lager uurtarief krijgen.
“Het is onbegrijpelijk dat grote mediaconcerns hoge winsten boeken op basis van journalistieke prestaties, terwijl ze zo onverschillig omgaan met hun medewerkers. Zij kunnen ook zien hoeveel onderbetaald talent het vak vaarwel zegt om te kiezen voor werkzaamheden met meer bestaanszekerheid”, aldus Lucassen.
“Er zit niks anders op dan het verzet tegen te lage betalingen verder te intensiveren. Niet alleen voor de koopkracht van freelancers, maar óók om het (foto)journalistieke vak niet verder in waarde te laten dalen”, zegt Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen en NVF Fotojournalisten, bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten.