Ga naar de inhoud

Derde editie van Eye meets Marmoucha: Atlantide 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.

Heroïsch, op locatie in de Sahara geschoten epos van Jacques Feyder: een spectaculaire woestijnfantasie waarin twee Franse legionairs verdwalen en in het verdwenen rijk Atlantis belanden. Met livemuziek van Marmoucha Orchestra.

Twee Franse legionairs verdwalen in de Sahara en belanden in het verdwenen rijk Atlantis, waar ze in de ban raken van de onweerstaanbare maar wrede koningin Antinea (Stacia Napierkowska). Grote delen van dit ruim twee uur durende, heroïsche epos werden opgenomen op locatie in de Sahara: Feyder bracht zijn hele cast en crew naar Algerije voor acht maanden filmen: naar Touggourt om precies te zijn, 800 kilometer ten zuiden van Algiers. Een gedurfde onderneming in die tijd; geen enkele filmmaker had zoiets ooit eerder gedaan maar het legde hem geen windeieren legde: L’Atlantide werd een wereldwijd succes.

De productie van deze film was een van de duurste in die tijd. De distributeur van de film Louis Aubert beloofde daarom een publiciteitscampagne in grootse stijl, maar eiste ook de aanwezigheid van een grote ster in de cast. Dat werd Stacia de Napierowsca in de rol van de mysterieuze Antinea. Haar interpretatie kreeg de nodige kritiek maar, zoals Feyders tijdgenoot regisseur Louis Delluc zou opmerken: “De échte ster van deze film is de woestijn.”

L’Atlantide was een van de eerste speelfilms die de Franse koloniale aanwezigheid in Noord-Afrika verbeeldden, en werd gevolgd  door een reeks andere films gemaakt in de jaren twintig die voornamelijk de romantische en exotische aspecten van deze koloniale tijd benadrukten. Latere voorbeelden in deze koloniale traditie waren onder meer Le bled (1929) van Jean Renoir, Le grand jeu (1934) van Feyder zelf.

Marmoucha Orchestra

Het Marmoucha Orchestra begeleidt deze voorstelling in een intieme setting. Met een vernieuwende draai laat het Marmoucha kwintet de stille film opnieuw tot leven komen. Geniet van een avond vol passie, drama en schoonheid met een bijzondere muzikale interpretatie.

Het Marmoucha kwintet bestaat uit vijf getalenteerde muzikanten met uiteenlopende muzikale achtergronden en invloeden, en met een gezamenlijke passie voor muziek uit de Mediterrane en SWANA-regio (Zuidwest-Azië & Noord-Afrika, met name de regio van Iran tot Marokko). Hun muziek is een intrigerende combinatie van traditionele stukken en eigen composities, zorgvuldig gearrangeerd voor deze specifieke film. Maripepa Contreras, de projectleider en arrangeur, creëert de filmscore door eigen composities en arrangementen uit het brede Marmoucha-repertoire te herarrangeren. Ze integreert scenische ruimtes waar de muzikanten ruimte hebben voor improvisaties, wat zorgt voor een dynamische en emotionele soundtrack.

Bezetting

  • Maripepa Contreras, hobo, althobo, duduk
  • Mohamed Ahaddaf, oud
  • Adrian Moncada, piano
  • Arin Keshishi, basgitaar
  • Udo Demandt, percussie
Tags:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands