De cultuursector kan opgelucht ademhalen. Behalve de vermaledijde verhoging van de BTW op alles wat mooi en kwetsbaar is van 9 naar 21 procent, is de Culturele Basisinfrastructuur (BIS) voor de komende vier jaar veiliggesteld. Met de gure wind uit de hoek van PVV, VVD en BBB is dat een meevaller te noemen. Er komt zelfs een bescheiden verhoging aan, en de keten voor de jeugdopleidingen in de klassieke muziek krijgt 1,6 miljoen.
Vooralsnog is er geen redding voor de aanvragers die goed waren bevonden, maar onder de zaaglijn vielen. Of het Fonds Podiumkunsten daar nog in november door de Kamer in wordt gered, is maar de vraag. Want de onderhandelingsrandjes zijn scherp.
Het ministerie van OCW wacht namelijk een geweldige bezuinigingsopdracht. Zeker op wetenschap, maar ook in het reguliere onderwijs zijn de rapen gaar. Ook de publieke omroep moet op termijn 100 miljoen inleveren.
360 miljoen schrappen
En dan is er nog deze passage in het algemene persbericht van het ministerie: “Verder wordt de komende jaren oplopend tot zo’n €360 miljoen bezuinigd op subsidies vanwege de Rijksbrede opdracht hieraan minder uit te geven. De precieze invulling wordt nog uitgewerkt en zal in november duidelijk zijn.”
Voor alle zekerheid hebben we even gebeld met het ministerie. De woordvoerder van minister Bruins verzekert ons dat de subsidie voor de BIS daar niet onder valt: “Die ligt voor vier jaar vast, dus daar kan niets aan worden veranderd.” Waar we dan wél aan moeten denken? “Het ministerie heeft een heleboel kleine subsidietaken, op alle terreinen. Dat gaat om subsidies die per jaar worden vastgesteld, zoals voor bij- of omscholing voor docenten. We weten nu nog niet welke van die subsidies in de gevarenzone komen, en ook niet of daar culturele subsidies bij zijn. In november [wanneer de begroting OCW wordt behandeld, WS] hopen we daar meer duidelijkheid over te geven.”
Internationaal Cultuurbeleid de klos?
Vooralsnog lijkt de cultuursector dus buiten schot te blijven. Tijdelijke reparaties, zoals gevraagd door de club van 59 zaaglijners, kun je wel vergeten. Ook valt het Internationaal Cultuurbeleid mogelijk in duigen. Dat wordt namelijk gefinancierd op jaarbasis, en valt dus waarschijnlijk onder het taakstelling van 360 miljoen aan bezuinigingen op subsidies.
Het zou passen in het beeld van dit kabinet, dat het buitenland vooral buiten het land wil houden.