Jeugddans dreigt landelijke dekking te verliezen
BREDA – Het voorstel van de Raad voor Cultuur om de subsidie van dansgezelschap de Stilte volledig stop te zetten per 2025 heeft grote gevolgen voor 40.000 kinderen door het hele land. “Het heeft desastreuze gevolgen voor de culturele ontwikkeling van kinderen, vooral in minder goed bereikbare regio’s en buiten de Randstad”, stelt zakelijk directeur Jan Baanstra.
de Stilte maakt al 30 jaar succesvol voorstellingen voor kinderen en bedient jaarlijks 60.000 jeugdige toeschouwers, van het noorden tot het zuiden van Nederland. Het gezelschap presenteert 600 voorstellingen op scholen, kinderdagverblijven, in theaters, en in publieke ruimtes en geeft 1.100 dansworkshops in het speciaal -en regulier onderwijs. Zij werkt hiervoor samen met 300 basisscholen en 170 kinderopvanglocaties.
Met het voornemen de subsidie per 2025 volledig stop te zetten wordt het genre jeugddans ineens onbereikbaar voor grote groepen kinderen en krijgt de Stilte geen enkele kans om de investeringen samen met partners voor de toekomst te behouden. Het aanbod moet drastisch worden teruggebracht als de minister het negatieve advies bekrachtigt. Het gevolg is nu al merkbaar. “We hebben alleen al in Drenthe ruim 50 voorstellingen moeten annuleren in het voorjaar van 2025”, aldus Baanstra. “Er wordt een bodem weggeslagen in de toegankelijkheid van dans voor kinderen in de regio.”
de Stilte is succesvol in de regio
de Stilte heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkend netwerk opgebouwd van scholen, kinderopvanglocaties, theaters en culturele centra door heel Nederland, van Groningen tot Zeeland. Het volledig stoppen van de subsidie treft vooral kinderen in regio’s waar podiumkunsten meer op afstand zijn. Baanstra: “de Stilte maakt dans toegankelijk voor álle kinderen, nu dreigen vooral kinderen buiten de Randstad de dupe te worden van het schrappen van de subsidie. De ongelijkheid in toegang tot cultuur wordt hierdoor vergroot.”
Dans helpt alle kinderen in hun ontwikkeling
Kunst en cultuur spelen een grote rol in de ontwikkeling van kinderen. Met de voorstellingen van de Stilte krijgen duizenden kinderen de kans om kennis te maken met dans, een kunstvorm die bijdraagt aan hun creatieve en emotionele ontwikkeling. Het ervaren van dansvoorstellingen stimuleert de verbeeldingskracht, creativiteit en sociale interactie. Dit is belangrijk in een tijd waarin steeds meer kinderen te maken hebben met mentale gezondheidsproblemen en sociaal isolement. In het bijzonder voor kinderen met een visuele en auditieve beperking zijn de dansvoorstellingen van de Stilte een eerste kans op een betekenisvolle kennismaking met podiumkunsten. Met het in 2025 volledig stopzetten van de subsidie krijgt het gezelschap geen kans om dit samen met zijn partners overeind te houden.
Onnodige kapitaalvernietiging
Het wegvallen van een gezelschap dat al jarenlang internationaal opereert en erkenning geniet voor zijn werk met kinderen, is onnodige kapitaalvernietiging en een verlies voor de toekomst van de Nederlandse dans. “Opbouw van een nationaal en internationaal netwerk als het onze, kost decennia”, stelt Baanstra.
Zonder structurele financiering dreigt de opgebouwde expertise en het netwerk verloren te gaan. Dat zou een onherstelbare schade betekenen voor zowel de Stilte als het bredere culturele veld in Nederland. Dit dreigende verlies wordt onderschreven door onder meer directies van scholen, kinderopvang, theaters, centra voor de kunsten, lokale en regionale overheden. Zij zijn bereid hier een toelichting op te geven.