Skip to content

De Manifesta gaat ondertussen gewoon door in Petersburg. Is dat kies?

Ongeveer tegelijk met de trein van Donjetsk naar Charkov arriveerde gisteren een persbericht in mijn mailbox van de Manifesta. Onze culturele trots in Sint Petersburg.  Deze weken organiseert het Nederlandse festival een audiotour door Rimini Protokoll, het vermaarde sterk politieke gezelschap uit Duitsland. O. En, als derde item: er is vanavond een gesprek over wat de Biënnale vermag in tijden van politieke onrust.

In die aankondiging geen woord over het neerhalen van 298 vrije wereldburgers door separatisten, die met steun van gastland Rusland Oekraïne in chaos storten. In de aankondiging op Facebook, die daar op 21 juli, 3 dagen na de klap in Oekraine, is geplaatst, vroeg ik om een reactie van de organisatie. Vooral omdat Nederland vandaag in officële rouw is gedompeld. Een reactie is er voorlopig niet gekomen. Op de website van de organisatie staat sinds een paar uur een tekst die zich laat vertalen als: “Manifesta houdt zich aan de nationale rouwdag in Nederland. Onze gedachten gaan uit naar de familieleden van de passagiers en de bemanning.”

Meer niet.

Daarom een voorlopig bericht hier.

De Manifesta heeft al een slechte naam opgebouwd: de organisatie had vrij slappe redenen gegeven waarom het hele feest überhaupt doorging in een land waar homo’s met toestemming van de hoogste bazen worden mishandeld en politieke tegenstanders (mond)dood worden gemaakt. Kunstjournalisten uit alle landen van de wereld hadden daarover al geklaagd. Toch besloot men door te gaan. Omdat niks doen kennelijk geen optie was.

De realiteit is echter ingrijpend veranderd.  Daarom stel ik de vraag maar weer hier:

Was deze ramp, waarbij onder toeziend oog van Moskou 298 wereldburgers uit de lucht zijn geschoten, geen goede reden geweest om het verlies te nemen, en de Manifesta vanaf nu  af te blazen? Of houdt men zich liever zo stil mogelijk in de bubble in Sint Petersburg? Of laat ik me leiden door massahysterie en moet ik niet zeuren?  In Nederland doet de PC Hooftstraat nog steeds zaken, en  zijn alle musea tenslotte ook gewoon open.

Wat denken jullie?

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Months
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Year
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Year
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
en_GBEnglish (UK)