Aller au contenu

Nous savons maintenant pourquoi Amal a fait tout un plat de cette montre #hf10

 Wereldjournalisten.nl, een site met journalistieke producties van en over de multiculturele samenleving was ook aanwezig bij het  openingsconcert en heeft de vele kreten uit het publiek wel verstaan.  Zo was er op zeker moment een incident, waarbij Amal Maher verontschuldigend op haar – overigens buitengewoon chique – horloge wees. Wij dachten even dat het daarover ging, maar het ging over de tijd die ze aan het onderhavige lied wilde besteden. Ze ging het dus inkorten, blijkt:

Bij Al Atlal, een lied dat in de live-uitvoering van Kalthoum soms uren kon duren vanwege de improvisaties die de diva aanbracht, keek ze toen het overigens voortreffelijke orkest, echt op dreef raakte op een gegeven moment om naar de dirigent en wees ze vragend en verontschuldigend op haar horloge; ik wil wel, maar het kan niet. Het was een rationele onderbreking in een lied dat je door de repeterende ritmes en tekstfragmenten in extase kan brengen.

Overigens is Wereldjournalisten gematigd positief over het concert:

De lange muzikale inleidingen waarmee Kalthoums liederen vaak gepaard gaan, zorgen voor de opbouw van een spanning die zich ontlaadt in een nieuw ritme en de machtige stem van Kalthoum. Die lange opbouw ontbrak om verschillende redenen zoals de beperkte duur die in Nederland geldt voor een theatervoorstelling en uiteraard omdat het in Nederland niet gebruikelijk is om 2 uur te improviseren op 1 lied. Bovendien is Mahers stem niet zo krachtig als die van Kalthoum. Dat is niet zo erg als daar een eigen stem tegenover staat, maar zoals eerder gezegd, ontbrak het daar af en toe aan. Dit laat onverlet dat de jonge Maher de liederen van Kalthoum absoluut goed vertolkte, maar het verlangen naar een nieuwe Oum Kalthoum kon ze (nog) niet wegnemen.

Morgen meer persstemmen.

1 commentaire pour “Nu weten we waar dat gedoe van Amal met dat horloge over ging #hf10”

  1. Samira Rotweiler

    NPS-kaaskop hakt in openingsconcert #hf10

    Het was niet Amal Maher die wilde inkorten, maar een kaaskop van het NPS-televisie-team dat in Carré opnames maakte voor de live-uitzending van het concert. Met een adembenemende kennis van het Arabische liederengoed besliste hij tijdens het optreden, dat in het belangrijkste lied, het belangrijkste deel moest worden weggelaten. Het vooraf opgestelde papieren “schedule” was zijn heilige leidraad.

    Hoge NPS-kaaskoppen zouden deze rigide medewerker moeten vervangen door iemand met een wijde blik en voorliefde voor munt-thee ;).

Les commentaires sont fermés.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais