Aller au contenu

Régime transitoire WWIK jusqu'au 1er juillet 2012 : les grincements de dents de De Kroms se répercutent jusque dans la plus petite commune.

De overwinning van de kunstsector op het kabinetsbeleid duurt tot 1 juli 2012. Tot die tijd geldt een overgangsregeling voor kunstenaars die tot 1 januari 2012 in aanmerking kwamen voor een WWIK-uitkering. Deze uiterst succesvolle regeling, waarbij kunstenaars tegen een bedrag van 70% van het bijstandsniveau een kans krijgen om een rendabele beroepspraktijk op te bouwen, was namelijk afgeschaft door het kabinet. Stom natuurlijk, want het was handiger geweest de regeling juist uit te breiden naar startende ondernemers, maar omdat het kabinet kunstenaars een beetje eng vindt mocht dat niet. Toen was er dus dat kort geding, en de uitspraak van de rechter dat meneer De Krom van Sociale Zaken inderdaad een beetje dom was geweest om mensen die al zo’n regeling hadden, er opeens uit te flikkeren.

Nu komt er dus een overgangsregeling. Kunstenaars die voor 1 januari 2012 al een WWIK uitkering hadden aangevraagd, dus ook mensen wiens aanvraag nog niet behandeld was, maar die wel in aanmerking zouden komen, krijgen hun WWIK doorbetaald tot 1 juli 2012. Daarna komen ze alsnog in de bijstand, als ze tenminste niet dankzij de WWIK al aan een eigen praktijk zijn begonnen.
Het beroep dat de staatssecretaris gaat aanspannen tegen de uitspraak van de rechter brengt dus geen kink in de kabel. Ambtenaren bij de gemeentes zijn dus gewaarschuwd: gewoon uitbetalen, die handel. En geen hardwerkende kunstenaars laten verhongeren. Dat kan wel als ze eenmaal in uitkeringstrekkers zijn veranderd. Wanneer dat precies gebeurt, is de vraag. Als De Krom in de beroepszaak alsnog gelijk krijgt, is het ogenblikkelijk inleveren geblazen, waarbij de reeds uitbetaalde uitkering natuurlijk niet wordt teruggevorderd. Maar misschien moet die wel met terugwerkende kracht worden aangevuld tot bijstandsniveau. Wordt het toch nog duurder voor het kabinet.

De brief van De Krom vindt u hier:

Cliquer pour accéder à brief.pdf

3 commentaires sur “Overgangsregeling WWIK tot 1 juli 2012: Het knarsen van De Kroms tanden klinkt door tot in de kleinste gemeente”

  1. Het is een overwinning, maar ook een schrale troost. Voor jonge theatermakers is het opzetten van een bedrijf een kwestie van een lange adem hebben. Je begint zonder naamsbekendheid en zonder een netwerk van theaters om je product af te zetten. Dat bouw je langzaam op met de successen en het falen welke helaas onderdeel van het vak zijn.
    Dit traject heb ik twee jaar geleden ingezet met behulp van de WWIK, met in het vooruitzicht een stijgende lijn die weliswaar traag, maar gestaag opklimt naar financiële zelfstandigheid. Mijn beroepspraktijk gaat ook het komende half jaar niet winstgevend zijn.
    Daarom ga ik me alvast omscholen tot docent. Vervolgens kan ik het ‘New Yorkse Model’ in van overdag werken en ’s avonds repeteren. Jammer van de staatsgefinancierde HBO opleiding.

Les commentaires sont fermés.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais