De overwinning van de kunstsector op het kabinetsbeleid duurt tot 1 juli 2012. Tot die tijd geldt een overgangsregeling voor die tot 1 januari 2012 in aanmerking kwamen voor een WWIK-uitkering. Deze uiterst succesvolle regeling, waarbij kunstenaars tegen een bedrag van 70% van het bijstandsniveau een kans krijgen om een rendabele beroepspraktijk op te bouwen, was namelijk afgeschaft door het kabinet. Stom natuurlijk, want het was handiger geweest de regeling juist uit te breiden naar startende ondernemers, maar omdat het kabinet kunstenaars een beetje eng vindt mocht dat niet. Toen was er dus dat kort geding, en de uitspraak van de rechter dat meneer De Krom van Sociale Zaken inderdaad een beetje dom was geweest om mensen die al zo’n regeling hadden, er opeens uit te flikkeren.

Nu komt er dus een overgangsregeling. Kunstenaars die voor 1 januari 2012 al een WWIK uitkering hadden aangevraagd, dus ook mensen wiens aanvraag nog niet behandeld was, maar die wel in aanmerking zouden komen, krijgen hun WWIK doorbetaald tot 1 juli 2012. Daarna komen ze alsnog in de bijstand, als ze tenminste niet dankzij de WWIK al aan een eigen praktijk zijn begonnen.
Het beroep dat de staatssecretaris gaat aanspannen tegen de uitspraak van de rechter brengt dus geen kink in de kabel. Ambtenaren bij de gemeentes zijn dus gewaarschuwd: gewoon uitbetalen, die . En geen hardwerkende kunstenaars laten verhongeren. Dat kan wel als ze eenmaal in uitkeringstrekkers zijn veranderd. Wanneer dat precies gebeurt, is de vraag. Als De Krom in de beroepszaak alsnog gelijk krijgt, is het ogenblikkelijk inleveren geblazen, waarbij de reeds uitbetaalde uitkering natuurlijk niet wordt teruggevorderd. Maar misschien moet die wel met terugwerkende kracht worden aangevuld tot bijstandsniveau. Wordt het toch nog duurder voor het kabinet.

De brief van De Krom vindt u hier:

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2012/01/brief.pdf

Foto bovenaan:

3 reacties op “Overgangsregeling WWIK tot 1 juli 2012: Het knarsen van De Kroms tanden klinkt door tot in de kleinste gemeente”

  1. Avatar

    Het is een overwinning, maar ook een schrale troost. Voor jonge theatermakers is het opzetten van een bedrijf een kwestie van een lange adem hebben. Je begint zonder naamsbekendheid en zonder een netwerk van theaters om je product af te zetten. Dat bouw je langzaam op met de successen en het falen welke helaas onderdeel van het vak zijn.
    Dit traject heb ik twee jaar geleden ingezet met behulp van de WWIK, met in het vooruitzicht een stijgende lijn die weliswaar traag, maar gestaag opklimt naar financiële zelfstandigheid. Mijn beroepspraktijk gaat ook het komende half jaar niet winstgevend zijn.
    Daarom ga ik me alvast omscholen tot docent. Vervolgens kan ik het ‘New Yorkse Model’ in van overdag werken en ‘s avonds repeteren. Jammer van de staatsgefinancierde HBO opleiding.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top