Aller au contenu

Les archives Wim Kan et Louis Davids ne sont pas dans la poubelle

De volledige collectie van het Theatermuseum is gered. De archieven van grootheden als Wim Kan en Louis Davids, maar ook 50.000 toneelrecensies, 30.000 theateraffiches, 146.000 foto’s van 22.000 voorstellingen, 26.000 portretfoto’s van 2450 theatermakers en een uitgebreide audio- en videocollectie worden ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam.De verhuizing is mogelijk nu het ministerie van OCW, met de immer op geld beluste demissionaire staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra, niet langer beslag legt op de reserves van het Theater Instituut Nederland (TIN).

Hoe het is gebeurd, is onduidelijk, maar de paar miljoen euro die het ooit roemrijke TIN op de bank had staan na de verkoop van het eigen pand aan de Herengracht, mag het door Zijlstra’s beleid opgeheven museum nu als bruidsschat meegeven aan de Universiteit van Amsterdam. Daardoor blijft de collectie ook toegankelijk. Steph Scholten, directeur erfgoed van de UvA, is blij met de overname:

“Als Freek de Jonge overlijdt hebben we direct de beschikking over een enorme bak aan materiaal, waarmee zijn herinnering levend kan worden gehouden: registraties van voorstellingen, interviews, geluidsopnames, liedteksten, te veel om op te nomen eigenlijk.”

De totale bruidsschat van het TIN is vier miljoen euro. een klein deel van dat geld wordt besteed aan de kosten van de verhuizing, maar het grootste deel wordt in een fonds gestort, waarmee de collectie beheerd kan worden, toegankelijk wordt gemaakt en waarmee tentoonstellingen worden georganiseerd. De Theaterencyclopedie, een interactieve website met alle gegevens van vele generaties theatermakers blijft bestaan.

Van de veertig personeelsleden die het TIN telde, kunnen vier parttimers mee naar de UvA.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais