Aller au contenu

Année cinématographique 2012 : fréquentation stable, Skyfall et Intouchables en tête de liste.

De grootse verrassing van het bioscoopjaar 2012 was misschien wel dat twee totaal verschillende films de grootste publiekstrekkers waren. Op de eerste plaats de nieuwe James Bond Skyfall, natuurlijk, met bijna 2 miljoen bezoeken. Maar dat de nummer twee (1,2 miljoen) een Franse komedie over een invalide rijkaard en zijn zwarte vriend van de straat zou worden had aanvankelijk niemand verwacht. Intouchables, uitgebracht door de kleine arthousedistributeur Filmfreak is de surprisehit van het afgelopen jaar. De best bezochte Nederlandse film is Alles is familie, met ruim 641 duizend op de achtste plaats.

Bioscoopjaar 2012-Skyfall-Intouchables
Skyfall en Intouchables de attracties van 2012

Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie, maakte vanmiddag de jaarcijfers van de bioscoopbranche bekend. Hij noemde het een ‘prima, crisisbestendig jaar’, zonder grote dramatische voorvallen.

 Het totaal bezoek is met 30,6 miljoen slechts een kleine fractie hoger dan vorig jaar, waarmee de gestaag stijgende lijn van de afgelopen 10 tot 15 jaar overigens wordt voortgezet. Die groei komt vooral op rekening van de aantrekkingskracht van nieuw gebouwde bioscoopcomplexen.

Hoewel er veel Nederlandse titels werden uitgebracht, was het marktaandeel van de Nederlandse film aanzienlijk kleiner dan vorig naar. Van 22 procent (voor een groot deel op rekening van Gooische vrouwen) terug naar 16 procent (op basis van bezoeken), wat overeen komt met het niveau van 2010.

De belangrijkste mijlpaal van 2012 is in september betrekkelijk geruisloos gepasseerd. In die maand werd de digitalisering van de bioscopen en filmtheaters in Nederland voltooid. Nederland is wereldwijd daarmee een van de koplopers, na Noorwegen, Luxemburg en Hongkong.

De grootste zorg voor de nabije toekomst, zoals verwoord door de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten Winnie Sorgdrager, betreft vooral de productie van Nederlandse films. De harde bezuinigingen betekenen dat met ingang van 2013 het productiebudget fors terugloopt, wat vanaf 2014 minder Nederlandse titels in de bioscoop betekent. Daarmee komt ook het marktaandeel van de Nederlandse film zwaar onder druk te staan. Allerlei overleg hierover heeft tot nu toe geen resultaat gehad. Sorgdrager sprak de hoop is dat men op de te beleggen filmtop tot oplossingen kan komen.

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen écrit sur le cinéma depuis Chinatown et La nuit des morts-vivants. A longtemps travaillé en tant que journaliste cinématographique indépendant pour le GPD. Il est aujourd'hui, entre autres, l'un des collaborateurs réguliers de De Filmkrant. Aime rompre une lance pour les films pour enfants, les documentaires et les films de pays non occidentaux. Autres spécialités : les questions numériques et l'éducation cinématographique.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais