Aller au contenu

Le ministre trouve que les conseils importants du Conseil de la culture sont trop chers

De Raad voor Cultuur, onlangs versterkt met nieuwe leden met veel managementtalent en zakelijk inzicht, moet een nederlaagje accepteren. Cultuurminister Jet Bussermaker legt namelijk een belangrijke pijler van het laatste advies van de Raad naast zich neer. In een brief aan de kamer laat ze weten te zoeken naar alternatieven voor het voorstel van de Raad om ‘Objecten van Nationaal Belang te beschermen via het aanwijzen van een ‘Kerncollectie’. In plaats daarvan zegt Bussemaker: “Mijn uitgangspunt is dat uitvoeringskosten proportioneel moeten blijven. Ik onderzoek daarom of er een effectievere en efficiëntere methode is voor het beschermen van dergelijke objecten.”

Gaat het alleen om geld, of is er ook een inhoudelijk argument? We weten het niet, maar vast staat dat dat hele idee van een ‘kerncollectie’ niet echt goed viel in de erfgoedsector. Het betekende namelijk in feite dat collecties die nu in privéhanden zijn, zomaar eens genationaliseerd zouden kunnen worden, omdat de Raad had besloten dat ze ‘van nationaal belang’ waren.

NRC-commentator Marc Chavannes kreeg erg veel bijval toen hij zoiets in februari opperde in zijn krant, en dat een maand later pas in de echte openbaarheid bracht. Wij quoten: "De Raad voor Cultuur verdient hier een hoge Sovjetonderscheiding. Lees mee. ‘Van instellingen naar bestel’. Tot nu toe zelfstandige musea – de meeste niet van het Rijk – moeten worden opgenomen in een nationaal ‘bestel’, een soort half open inrichting voor hardleerse kunstbeheerders. Eigen traditie, zelf nadenken, eigen plannen leveren te weinig ‘collectierendement’ op voor de fictieve ‘Collectie Nederland’.

De rest van het advies is volgens de minister interessant, maar meer ook niet. Zo blijkt. Feitelijk zegt ze: ik onderzoek het gegeven van en wet, maar of ik die volgens het advies van de Raad ga opzetten, betwijfel ik: “Momenteel bestaan er verschillende wetten en regelingen voor de monumentenzorg, de archeologie, archieven en museale collecties. Een nieuwe Erfgoedwet kan, zoals de Raad adviseert, deze terreinen met elkaar verbinden. Ik onderzoek de verdienste die een dergelijke wet kan hebben voor ons cultureel erfgoed.”

Ministers en staatssecretarissen leggen wel vaker adviezen van hun adviesraden naast zich neer. Soms is dat niet goed en maakt de Raad in kwestie zich zo boos dat hij opstapt. Soms moeten we misschien blij zijn met een minister die haar eigen koers voert.

We zijn geïnteresseerd in uw mening.

 L'avis du conseil.

Cliquer pour accéder à Ontgrenzen-en-Verbinden.pdf

Lettre du ministre.

Cliquer pour accéder à kamerbrief-over-advies-raad-voor-cultuur-ontgrenzen-en-verbinden-naar-een-nieuw-museaal-bestel.pdf

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais