Aller au contenu

Des chefs-d'œuvre d'Amersfoort pour le musée Flehite

Het Amersfoortse museum Flehite heeft met steun van een oudheidkundige vereniging twee topstukken kunnen verwerven. Van Albert Fiks (1908-1945) werd het olieverfschilderij Stilleven met roos en anemoon (1933) en van Jakob Nieweg het ‘doek’ Dahlia’s in gemberpot (1917) aan de collectie toegevoegd. Beide schilderijen behoren tot hoogtepunten in de oeuvres van de Amersfoortse kunstenaars.

Jakob Nieweg (Hogebeintum 1877) werd opgeleid als predikant. Hij ‘stond’ onder andere in Ter Apel, Winsum en Spankeren. In 1914 verruilde Nieweg de kansel voor palet en penseel. In 1919 streek hij met zijn gezin in Amersfoort neer, waar hij tot zijn dood is blijven wonen. Hij groeide uit tot een centrale figuur in het Amersfoortse kunstleven.

Nieweg was een beschermeling van de beroemde kunstpedagoog H.P. Bremmer (onder andere de adviseur van Hélène Kröller-Müller). Nieweg was, net als Bremmer, een groot bewonderaar van Vincent van Gogh. Diens invloed is in veel van Niewegs werk herkenbaar.

Dahlia’s in gemberpot is een tegen een opvallend paarsblauwe achtergrond geschilderd bloemstilleven. De achtergrond is in ‘streepjesstijl’, de voorgrond realistisch geschilderd.

(foto: Ep de Ruiter)

Découverte Albert Fiks

Albert Fiks, zoon van een straatarme Duitse weduwe, groeide op in Amersfoort als pleegkind bij de familie Van Breda. Tot zijn achttiende signeerde hij zijn werken met ‘Bob van Breda’, daarna, bewust geworden  van zijn ware identiteit, met ‘Albert Fiks’.

Fiks, die op 37-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een verfvergiftiging, maakte een stormachtige stilistische ontwikkeling door. Hij werkte aanvankelijk realistisch, maar onder invloed van de moderne schilderkunst die hij met name in kunstenaarsdorp Laren leerde kennen, werden zijn composities almaar abstracter.

Stilleven met roos en anemoon wordt gerekend tot de sterkst geabstraheerde werken uit zijn oeuvre.

Albert Fiks: Stilleven met roos en anemoon. Foto: Ep de Ruiter
Albert Fiks: Stilleven met roos en anemoon.
Photo : Ep de Ruiter

In 2006 werd Albert Fiks herontdekt tijdens een opnamedag van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. In de tentoonstelling 30 jaar tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen (vanaf 19 april in Museum Flehite) behoort Albert Fiks tot één van de ruim honderd geëxposeerde ‘ontdekkingen’.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais