Het Amersfoortse  Flehite heeft met steun van een oudheidkundige vereniging twee topstukken kunnen verwerven. Van Albert Fiks (1908-1945) werd het olieverfschilderij Stilleven met roos en anemoon (1933) en van Jakob Nieweg het ‘doek’ Dahlia’s in gemberpot (1917) aan de toegevoegd. Beide schilderijen behoren tot hoogtepunten in de oeuvres van de Amersfoortse .

Jakob Nieweg (Hogebeintum 1877) werd opgeleid als predikant. Hij ‘stond’ onder andere in Ter Apel, Winsum en Spankeren. In 1914 verruilde Nieweg de kansel voor palet en penseel. In 1919 streek hij met zijn gezin in neer, waar hij tot zijn is blijven wonen. Hij groeide uit tot een centrale figuur in het Amersfoortse kunstleven.

Nieweg was een beschermeling van de beroemde kunstpedagoog H.P. Bremmer (onder andere de adviseur van Hélène Kröller-Müller). Nieweg was, net als Bremmer, een groot bewonderaar van . Diens invloed is in veel van Niewegs werk herkenbaar.

Dahlia’s in gemberpot is een tegen een opvallend paarsblauwe achtergrond geschilderd bloemstilleven. De achtergrond is in ‘streepjesstijl’, de voorgrond realistisch geschilderd.

(foto: Ep de Ruiter)

Ontdekking Albert Fiks

Albert Fiks, zoon van een straatarme Duitse weduwe, groeide op in Amersfoort als pleegkind bij de familie Van Breda. Tot zijn achttiende signeerde hij zijn werken met ‘Bob van Breda’, daarna, bewust geworden  van zijn ware identiteit, met ‘Albert Fiks’.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Fiks, die op 37-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een verfvergiftiging, maakte een stormachtige stilistische ontwikkeling door. Hij werkte aanvankelijk realistisch, maar onder invloed van de moderne schilderkunst die hij met name in kunstenaarsdorp Laren leerde kennen, werden zijn composities almaar abstracter.

Stilleven met roos en anemoon wordt gerekend tot de sterkst geabstraheerde werken uit zijn oeuvre.

Albert Fiks: Stilleven met roos en anemoon. Foto: Ep de Ruiter
Albert Fiks: Stilleven met roos en anemoon.
Foto: Ep de Ruiter

In 2006 werd Albert Fiks herontdekt tijdens een opnamedag van het televisieprogramma Tussen en Kitsch. In de tentoonstelling 30 jaar tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen (vanaf 19 april in Museum Flehite) behoort Albert Fiks tot één van de ruim honderd geëxposeerde ‘ontdekkingen’.

Foto bovenaan:
Jakob Nieweg: Dahlia’s in gemberpot Foto: Ep de Ruiter
Scroll naar top