De Nieuwe  in Gorinchem sluit op 31 mei de deuren, wegens gebrek aan in de lokale . De gemeenteraad van de stad, die eerder ook de muziekschool sloot, wil het gebouw graag als Dorpshuis blijven gebruiken voor amateurkunstenaars. Voor professioneel , zo meldde een fractieleider van CDA-huize, kunnen die paar liefhebbers gewoon naar Dordrecht.

Schouwburgdirecteur Rob van Wijk is er woedend over. Sinds hij een maand geleden aankondigde de deuren te moeten sluiten, omdat de raad niet voor het personeel van dit gemeentelijke gebouw wenst te betalen, regende het steunbetuigingen, maar niets hielp. In een facebook-post vat Van Wijk de absurde toestand samen:

‘Grote namen uit theaterland met een enorme staat van dienst, die prachtig mooie woorden spreken over De Nieuwe Doelen, de sfeer daar, de medewerkers en de directeur. En natuurlijk kun je die als zure criticaster of als raadslid afdoen, met opmerkingen uit de categorie “dat al die BN’ers dat puur uit eigen belang of publicitair belang doen” of uit de categorie “dan komen ze toch lekker gratis spelen, als ze zo begaan zijn” en dat sommigen “amper weten waar Gorinchem ligt”.’

Dat het niveau van lokale politiek weinig jaloersmakend is, weten we inmiddels wel. Maar dat het zo laag kan afzakken, is toch nieuws. We zouden Gorinchem graag een echte schouwburg gunnen, met een lokale overheid die er belang in stelt om ook professionele kunst binnen de middeleeuwse stadsmuren toe te laten.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Van Wijk: ‘Ik hoop enorm dat er voor de stad wat moois uitkomt qua culturele toekomst, gezien de enorme hoeveelheid goede ideeën die zijn gelanceerd door Jan en alleman, zou daar toch wel wat bruikbaars bij moeten zitten….. Volgens wethouder Doodkorte staan de belangstellende partijen in de rij, dus als hij dat zegt, dan moet het wel waar zijn toch? Ik kan me niet voorstellen dat deze wethouder liegt over een kwestie als deze, die de stad aardig bezighoudt. Of misschien toch wel? De tijd zal het leren. En tot die tijd is het gewoon zwaar klote en enorm kut, voor de medewerkers die de laan uitvliegen, zonder sociaal plan (als gevolg van de verdeelde stemwijze van de Groenlinks fractie).’

We kunnen, kortom, weer een drama toevoegen aan de steeds langer wordende lijst van gemeentelijke miskleunen in het vastgoedbeleid, die steevast vooral gevolgen hebben voor de lokale kunst.

De tekst vind u hier

Foto bovenaan:
theater de nieuwe doelen in gorinchem
Scroll naar top