Meteen naar de inhoud

Bij de dood van een weergaloze jazzlegende: Clark Terry 1920 – 2015

Clark Terry was een legende en is niet meer. De Amerikaanse jazztrompettist overleed zaterdag op 94-jarige leeftijd. Hij begon zijn muzikale carrière bij de jazzgrootheden Count Basie en Duke Ellington die zijn bijzondere talent al gauw inzagen. Hij zei over die twee: “Count Basie was college, but Duke Ellington was graduate school.”

[Tweet ““Count Basie was college, but Duke Ellington was graduate school.””]

Davis, Jones, Gillespie

Na zijn tijd bij die invloedrijke jazzpioniers werd Terry de schakel tussen een nieuwe generatie muzikanten. Miles Davis, die door Terry werd onderwezen, zag in hem een groot voorbeeld. Quincy Jones is een andere bewonderaar die hem nog steeds prijst als inspirator. En Dizzy Gillespie noemde hem de beste trompettist die hij ooit had gehoord. Zijn passie en kunde voor jazz leverde ook een ongekend groot oeuvre aan platen op.

IDFA

Wat Terry verder zo bijzonder maakte was zijn humor en zijn onvermoeibare enthousiasme om  kennis door te geven aan nieuwe generaties muzikanten. Deze inspirerende kant van Terry is prachtig in beeld gebracht in de documentaire Keep On Keepin’ on van Alan Hicks. De film was vorig jaar te zien op IDFA in Amsterdam en won daar de prijs  voor beste muziekdocumentaire.

Mooi en gul mens

Keep On Keepin’ On toont de hoogbejaarde en zieke Terry die ondanks zijn verslechterende gezondheid nog steeds tijd heeft voor zijn studenten. De film laat ook de sterke band zien die hij opbouwt met een jonge blinde pianist die zijn protége is. Het is een portret van een mooi en gul mens die zijn liefde voor muziek altijd heeft willen delen. Helaas is Clark Terry nu heengegaan, maar hij zal voortleven in het illustere pantheon van ongeëvenaarde jazzgrootheden.

Keep On Keepin’ On  is vanaf 5 maart 2015 te zien in de bioscoop.

George Vermij

George Vermij is een culturele alleseter met een nieuwsgierige en kritische blik. Hij studeerde kunstgeschiedenis en politicologie in Leiden en heeft een ongeneeselijke filmverslaving. Naast Cultuurpers schrijft hij voor Schokkend Nieuws, Gonzo Circus en In de bioscoop over film. Voor Tubelight, Metropolis M en Jegens & Tevens schrijft hij over beeldende kunst.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands