In een tjokvol reikte adjunct-directeur Robert Guijt op 23 februari 2015 de Danspublieksprijs en de Dansfoto van het Jaar 2014 uit. Dat paste goed bij de feestelijke première van Crazy Blues van winnaar Internationaal Danstheater.

Veel bekenden uit de danswereld gaven acte de présence in het DeLaMar. ‘Hans van Manen zit prachtig op de stoel van prinses Beatrix’, grapte Guijt. Diezelfde Hans van Manen maakte met Thomas Cott een voorselectie uit 43 inzendingen voor de Dansfoto van het Jaar.

[Tweet ” ‘Hans van Manen zit prachtig op de stoel van prinses Beatrix’, grapte Guijt.”]

De Dansfoto-verkiezing vond dit jaar voor het eerst plaats. Fotograaf Gerard Boymans opperde ooit het idee ervoor, een pilot pakte goed uit. En een traditie is ook meteen gezet: de winnaar, Hans Hordijk, maakt voor de volgende editie een voorselectie uit inzendingen.

De winnaar van de Danspublieksprijs Favoriete Dansvoorstelling 2014 is FADO van Internationaal Danstheater. Het is alweer enige tijd geleden dat dit gezelschap een ommezwaai maakte van traditionele dansen waarmee het in 1961 begon naar een eigentijdse benadering van cultureel onderlegde dans. En dat zonder noemenswaardige subsidie.

Artistiek directeur Jan Linkens en zakelijk directeur Sophie Lambo tonen dan ook daadkracht en volledig enthousiasme. Een must voor een dansgezelschap in deze tijd. Dat dit afstraalt op de dansers, hun achterban en is duidelijk. Ze wonnen de Danspublieksprijs immers niet voor niets.

Ook bij de première van Crazy Blues bleek hoe hecht het collectief is. Moest tot voor kort iedereen met een oproepcontract bij Internationaal Danstheater aan de slag, nu is er meer borging dankzij financiële steun. Dat loont zich. Met nog meer budget kan altijd nog meer kwaliteit naar boven drijven. Maar dat mocht de pret van première niet drukken.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Hiermee is de vierde editie van de Danspublieksprijs succesvol afgerond. Met zo’n 65 genomineerde voorstellingen, 105 genomineerde dansers en 15.000 stemmen was het even aanpoten alles op de rails te houden. Maar een publieksprijs als nuttige tegenhanger van een juryprijs blijkt nog steeds van harte welkom in de danswereld.

Lees meer over de uitreiking Danspublieksprijs Favoriete Danser 2014 en Oeuvreprijs 2014.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

(Foto header en collage: Robert Benschop)

Foto bovenaan:
Crazy Blues dansprijs
Scroll naar top