Aller au contenu

Les 10 meilleurs films pour se mettre dans l'ambiance du SAIL

Boten en film, ze zijn sinds de allervroegste cinema met elkaar verbonden. Het eerste bewegende shot wordt gedraaid vanaf een gondola in Venetië, Georges Méliès maakte in 1896 al Les haleurs de bateaux en in 1907 het veel gesofisticeerdere 20000 lieues sous les mers. Nu SAIL bijna losbarst is het tijd de mooiste nautische films op een rij te zetten. Dwars door de geschiedenis heen en van musical tot experimenteel, we hebben een top 10 om vast in de stemming te komen.
Eervolle vermeldingen zijn er nog voor The Forgotten Space, een prachtige essayfilm over de zee en de mondiale economie en voor Godards Film Socialisme, waarvan het eerste deel op de Costa Concordia is gedraaid, het schip dat in 2012 net voor het Italiaanse eiland isola del Giglio schipbreuk leed.

10 Op Hoop van Zegen – Guido Peters

Er zijn verschillende verfilmingen van Herman Heijermans’ sociale drama. De oudste is van Maurits Binger, de meest recente van Guido Pieters, met Danny de Munk als visserszoon Barend. In alle gevallen wordt de vis duur betaald.

9 The Immigrant – Charlie Chaplin

The Tramp beleeft een zware tocht op de Atlantische Oceaan als hij naar Amerika wil varen. Het flink heen en weer deinende schip levert echter geweldige visuele humor op. Heerlijke korte film van Chaplin.

https://www.youtube.com/watch?v=7P6OpvgY1KE

8 Moby Dick – John Huston

Ook van Melville’s Moby Dick zijn er meer filmversies, waarvan die met Gregory Peck wel het meest heroïsch is. Man versus natuur, op een prachtig zeilschip. In technicolor en van ver voor de CGI, maar dat maakt hem alleen maar leuker.

7 Anchors Aweigh – George Sidney

Gene Kelly die in zijn rol als matroos met Jerry Mouse danst. Frank Sinatra die een potje tapdanst. Wat er al niet gebeurt als je even aanmeert in Hollywood! Heerlijke film voor regenachtige middagen, griepjes en dipjes.

6 E La Nave Va – Federico Fellini

Fellini’s bonte verzameling personages neemt afscheid van een operazangers. Haar laatste boottocht dient om haar as te verspreiden op haar geliefde eiland Erimo, maar loopt uit de hand als Servische drenkelingen aan boord worden genomen. Drama op zijn felliniesque!

https://www.youtube.com/watch?v=oapv4ybSfwc

5 Das Boot – Wolfgang Petersen

Plakkerig, beklemmend, claustrofobisch. Dat is het leven aan boord van de onderzeeër U96. Deze epische Duitse oorlogsfilm loopt uiteraard niet goed af. Het zou nog beklemmender zijn zonder de corny muziek.

4 Nosferatu – W.F. Murnau

Murnau’s oervampierfilm is niets zonder de essentiële bootscène. Nosferatu komt, in zijn grafkist, aan op een van ratten vergeven spookschip, om onheil en rampspoed te verspreiden. Hoewel deze film misschien niet meer zo veel angst inboezemt zijn de ratten nog altijd hoogst onaangenaam. Brrr.

3 life of Pi – Ang Lee

Een jongen, een tijger en nog wat dieren en een bootje. Meer heeft regisseur Ang Lee niet nodig voor een visueel overweldigende film. De jonge acteur Suraj Sharma is overtuigend als Pi, schipbreukeling met een aantal overlevende circusdieren. Het plot is dunnetjes vergeleken met het boek, maar als spectakel met licht weemoedige ondertoon is het een geslaagde film.

https://www.youtube.com/watch?v=mX2HBsHbNZM

2 Pirates of the Carribean – Gore Verbinksi
Er is geen ontkomen aan. Nummer vijf is in de maak en de eerdere vier Pirates waren über succesvol. En waarom ook niet? Het is heerlijk om een sprookje te zien en al helemaal als de productie zo gelikt is. Perfecte eye candy met het soort rol waar Johnny Depp voor geboren is. Hier vast een voorproefje van

https://www.youtube.com/watch?v=w69ZgDfmKcA

1 Pantserkruiser Potemkin – Sergei Eisenstein

Een van de belangrijkste films uit de filmgeschiedenis (1925) en nog altijd een genot om naar te kijken. De bemanning van het pansterschip komt in opstand tegen uitbuiting met als directe aanleiding de maden die uit de maaltijd kruipen. De geest van de revolutie waart stevig rond in Eisensteins meesterwerk, de moeder aller scheepsfilms.

 

Helen Westerik

Helen Westerik est historienne du cinéma et grande amatrice de films expérimentaux. Elle enseigne l'histoire du cinéma et fait des recherches sur le corps dans l'art.Voir les messages de l'auteur

Adhésion d'un petit organisme culturel
175 / 12 Mois
Pour un chiffre d'affaires inférieur à 250 000 par an.
Publie toi-même des communiqués de presse
Adhésion culturelle
360 / Année
Pour les organisations culturelles
Publie toi-même des communiqués de presse
Collaboration
Adhésion privée
50 / Année
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais