Aller au contenu

Festival du film d'architecture : le béton brut sur grand écran

Van confronterend brutalisme naar de vloeiende lijnen van Frank Gehry en van tijdloos Londen naar het Parijs van Eric Rohmer. Een greep uit de selectie van het Architecture filmfestival dat op 8 oktober van start gaat in Rotterdam. We nemen alvast een duik in het programma.

Het AFFR heeft zich in zijn bestaan goed staande weten te houden tegenover andere thematisch georiënteerde filmfestivals. Je zou op het eerste gezicht verwachten dat architectuur een beperkt filmisch aanbod oplevert. De programmeurs weten echter elke editie weer te verrassen met een gevarieerde keuze van docu’s en speelfilms.

Dit jaar zijn er vrij conventionele, maar degelijke portretten van sterarchitecten Frank Gehry en Zaha Hadid te zien. Leuker zijn de films die zich richten op de relatie tussen mensen en gebouwen. Neem Abel Ferarra’s Chelsea on the rocks: een hommage aan het iconische en excentrieke Chelsea hotel waar de New Yorkse underground samenschoolde en waar je op audiëntie kon komen bij Andy Warhol of William Burroughs.

Een ander heerlijk portret van de relatie tussen bewoners en een brutalistisch wooncomplex is Barbicania. Ila Bêka en Louise Lemoin hanteren voor de film dezelfde droogkomische stijl van hun documentaire House Life en richten hun camera op bijzondere mensen en hun band met het Barbican Estate in Londen. Van Julien Temple, die bekend is van Absolute Beginners en zijn documentaires over punk, is Londen, the modern Babylon te zien waarin hij de Britse metropool op intieme wijze portretteert door middel van found-footage-beelden.

Naast docu’s is er ook nog een opmerkelijke speelfilm geselecteerd. Regisseur Eugène Green heeft als Amerikaan in Frankrijk een gelauwerd oeuvre opgebouwd dat nog weinig te zien is geweest in Nederland. Nu is er de vrij unieke kans om zijn nieuwste creatie La Sapienza te bewonderen. De film draait om een architect die in de ban raakt van de barokke gebouwen van Francesco Borromini.

En dan is er nog verplichte kost voor cinefielen. Rohmer in Paris is de filmische liefdesbrief die de Brit Richard Misek maakte over nouvelle vague regisseur Eric Rohmer en de Franse lichtstad. Het is een mooie essayfilm samengesteld uit fragmenten van zijn oeuvre en voorzien van zeer persoonlijk commentaar van Misek. De stad Parijs komt daarbij als een soort personage terug in de films.

Het AFFR vindt plaats van 7 tot en met 11 oktober in Lantaren Venster in Rotterdam. Kijk voor het complete programma op affr.nl

George Vermij

George Vermij est un omnivore culturel à l'œil curieux et critique. Il a étudié l'histoire de l'art et les sciences politiques à Leyde et souffre d'une addiction incurable au cinéma. Outre Cultuurpers, il écrit sur le cinéma pour Schokkend Nieuws, Gonzo Circus et In de bioscoop. Pour Tubelight, Metropolis M et Jegens & Tevens, il écrit sur les arts visuels.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais