Aller au contenu

Même les yeux fermés, le Ballet blanc de DEDJDD est une belle soirée

Le Zuiderstrandtheater de La Haye a donné la première de Ballet Blanc le 8 mars. Il s'agit du nouveau spectacle complet de la Dutch Junior Dance Division. Les jeunes danseurs parcourent le pays avec un collage de quinze pièces courtes. Blanc est le facteur unificateur d'un mélange frais de ballet classique et moderne, avec de la tragédie, de la poésie et de l'humour.

De junioren zijn onderdeel van De Dutch Don’t Dance Division, een Haags gezelschap onder leiding van Rinus Sprong en Thom Stuart. Deze twee choreografen werken al jaren aan meer draagvlak voor dans, onder meer door kerstproducties met amateurs naast beroepsdansers en door deelname aan dans-realityshows op tv. De Dutch Junior Dance Division is hun coachingsproject voor pas afgestudeerde dansers, die vaak niet zo makkelijk hun weg vinden naar de grote gezelschappen. Dansen, maar ook toeren hoort bij hun ervaringstraject.

Het merendeel van de stukken in Ballet Blanc was eerder te zien in balletten van Sprong of Stuart of in een van de tv-programma’s, maar er zijn ook premières en stukken van onder anderen Ed Wubbe, Mikhail Fokine en Kirk Peterson. Inspiratiebron vormde onder meer het legendarische danskoppel Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Sprong dankt hen in zijn welkomstwoord voor hun aanwezigheid op deze premièreavond.

Madness en Sibelius

Natuurlijk zijn er op deze avond witte zwanen. Het dromerige Le Cygne van Saint-Saëns klinkt tweemaal, met een klassieke en een moderne choreografie. Tsjaikovski’s tragische Zwanenmeer à een vrolijke Madness-versie begeleidt een komisch groepsballet. En dan is er nog Sibelius’ duistere Zwaan van Tuonela, al wordt niet helemaal duidelijk of de overdadig met veren behangen, acrobatisch dansende Lorris Eichinger grappig bedoeld is of serieus.

Bijzonder en emotioneel is de zelf gechoreografeerde solo Palladio van de atletische Michaël Häfliger, waarin hij een eerbetoon brengt aan de overlevingsstrijd van een vriendin. Hij toont niet alleen de enorme kracht, maar ook de elegance waarmee zij haar ziekte succesvol het hoofd heeft geboden.

Ondeugend doktersballet

Naast Häfliger krijgen meer dansers de kans te excelleren. Lorris Eichinger overtuigt door dans en expressie in het klassieke Grand pas de deux de De Notenkraker samen met Corinne Cilia. Ook zijn duet met Olga Markari (Orlando) is prachtig. Sidney Scully is geloofwaardig als afwijzende geliefde in Petersons Valse Triste, maar ook als letterlijk uitgeklede patiënt in Stuarts ondeugende doktersballet Intensive Care en als verliefd jaren twintig-meisje in diens gloednieuwe Moon over Manhattan.

Moon Over Manhattan (Thom Stuart), foto Studio Oostrum
Moon Over Manhattan (Thom Stuart), foto Studio Oostrum

Rinus Sprong draagt een nieuw stuk op aan Thomas Schwenke, de Haagse arts die 250 jaar geleden de jonge Mozart genas van een slopende ziekte. Zelf waagt Sprong de stap het podium op als hij Nantes van Barbara zingt en zonder veel opsmuk de stervende vader uit dat lied vertolkt, terwijl Corinne Cilia de rol danst van de dochter die te laat komt.

Er is dus véél te zien en aan het slot van de voorstelling is het moeilijk de indrukken van vijftien stukken nog goed uit elkaar te houden. Dat betekent dat het programma eigenlijk te lang is. Een tweede kritische noot geldt het groepswerk, dat niet altijd helemaal gelijk is.

Daar tegenover staat het plezier van een bonte (voor zover je dat van een witte avond kunt zeggen) mengelmoes aan fijne stukken, gebracht door mooie dansers. Extra bonuspunt voor de muziekkeuze: zelfs wie de ogen sluit (niet doen!) heeft met de klanken van onder anderen Schumann, Pärt, Gershwin, Barbara, Mozart, Madness en Karl Jenkins een prachtige avond.

De Dutch Junior Dance Division, Ballet Blanc. Gezien: Zuiderstrandtheater, 8 maart. Tour tot en met 23 april 2016.

Frans van Hilten

Je suis une journaliste culturelle indépendante. Parce que je pense qu'une voix culturelle indépendante est importante, j'aime écrire pour cette plateforme.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais