À l'heure de Facebook, Twitter et Instagram, quel pouvoir le roman a-t-il encore ? De temps en temps, la fiction est déclarée morte, mais le Fesitval international de littérature d'Utrecht (anciennement City2Cities), qui se déroule le week-end prochain dans l'ancienne poste sur la Neude, veut montrer que les pessimistes du roman ont complètement tort. Neuf points forts du programme.
- PJ Harvey
Het Literatuurhuis heeft net als vorig jaar een wereldster weten te strikken voor de opening van het festival. Vorig jaar kwam de legendarische rockster Nick Cave zijn nieuwe boek The Sick Bag Song presenteren, geschreven op de kotszakjes in de vliegtuigen die hem voor een tournee de wereld over vlogen. Dit jaar betreedt niemand minder dan PJ Harvey het podium van het voormalige postkantoor op de Neude om voor te dragen uit haar dichtbundel The Hollow of the Hand. Als die net zo mooi is als de meeste van haar songs, wordt het een intense ervaring en zit de eerste avond eigenlijk al geramd.
Vrijdagavond 22 april, 20.00-20.30 uur, Grote Hal.
2. Meena Kandasamy & Sunjeev Sahota
Na PJ Harvey wordt het even lastig kiezen: wordt het de bekendmaking van de winnaar van de Filter Vertaalprijs of naar het gesprek met relatieve nieuwkomers Meen Kandasamy en Sunjeev Sahota? Sahota’s roman L'année des chasseurs de fortune stond vorig jaar op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize. Dat belooft wat! Met zijn roman over drie Indiase vluchtelingen die illegaal in het Britse Sheffield verblijven en met de moed der wanhoop een nieuw leven proberen op te bouwen, geeft hij het vluchtelingenprobleem dat we nu in de wereld meemaken, een menselijk gezicht. Ook Meena Kandasamy werpt in haar opzienbarende roman La déesse gitane licht op maatschappelijke ongelijkheid. Op eerste kerstdag 1968 werden in het Indiase dorp Kilvenmani 44 vrouwen en kinderen levend verbrand. Door allerlei genres, perspectieven en literaire stijlen met elkaar te vermengen ontstaat een fictief dossier over een gebeurtenis die verder helaas maar al te waar is: de massamoord op een groep weerloze mensen.
Vrijdag, 20:45-21.30 uur, Postkamer.
3. Jonathan Coe
De Engelse auteur Jonathan Coe is bekend geworden met zijn satirische, politieke romans, zoals Het moordend testament (What A Carve Up!), waarmee hij internationaal veel succes oogstte. Zijn nieuwe, humoristische pageturner Numéro 11 verwijst niet toevallig naar dit boek uit 1994 – volgens Coe is de politieke situatie er sindsdien niet bepaald op vooruit gegaan. Een léúk gesprek over politiek, kan dat? Met Jonathan Coe als gast komt dat ongetwijfeld goed.
Zaterdagavond 23 april, 22.15-23.00 uur, Kluiskamer.
4. Nell Zink
Van schrijfster in haar eentje op de spreekwoordelijke zolderkamer tot een literaire hype: het overkwam Nell Zink. Jonathan Franzen spoorde haar aan te publiceren en zo geschiedde. De rotskruiper et Misplaatst werden lovend onthaald en leverde haar naast de bijnaam ‘Her Nellness’ de kwalificatie ‘moderne Kafka’ op. Dat belooft wat!
Vrijdagavond 22 april, 22.45-23.30 uur, Postkamer.
5. Frank Westerman & Patrick Pouw
Frank Westerman, van wie net het non-fictieboek Un mot un mot verscheen, over een aantal gijzeldrama’s, gaat in gesprek met Patrick Pouw, die zich voor zijn roman La personne qui revient verdiepte in de wereld van orthodoxe moslims. De twee journalisten gaan met elkaar in gesprek over wat het woord vermag tegenover terreur.
Zaterdagavond 23 april, 20.15-21.00 uur, Postkamer.
6. Laurent Binet
Hij veroverde de wereld met zijn briljante en originele roman Hhhh, waarin hij de aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich reconstrueerde. Dan hebben we het natuurlijk over de Fransman Laurent Binet. In zijn nieuwe roman De zevende functie van taal onderzoekt hij de betrouwbaarheid van taal, door zijn hoofdpersonage Roland Barthes te laten beschikken over de mogelijkheid met zijn woorden de hele wereld te overtuigen van zijn gelijk. Maar vallen echt en onecht eigenlijk überhaupt wel van elkaar te onderscheiden? Binet geeft het (on)echte antwoord.
Zaterdagavond 23 april, 20.15-21.00 uur, Grote Hal.
7. Griet Op de Beeck
Ze is de publieksfavoriet van de afgelopen jaren, en dat is niet zonder reden: haar romans Vele hemels boven de zevende, Viens ici que je t'embrasse en haar nieuwe Gij nu zijn gewoon steengoede boeken, geschreven in prachtig Vlaams. In gesprek met Maria Vlaar vertelt ze onder meer over de speciale vorm die ze koos voor haar laatste boek, die min of meer het midden houdt tussen een verhalenbundel en een roman.
Zaterdagavond, 21.15-22.00 uur, Grote Hal.
8. Nihad Series
Als iemand iets kan vertellen over de huidige situatie in en rondom Syrië, is het schrijver Nihad Series. In zijn werk is dat altijd een thema geweest – reden waarom de regering zijn werk verboden heeft. Petra Stienen gaat samen met hem en de Nederlands-Syrische schrijfster Daad Kajo in gesprek.
Vrijdagavond 22 april, 21.45-22.45 uur, Zegelzaal.
9. Opwarmen op de zaterdagmiddag
Een festival heeft natuurlijk ook overdag van alles te doen. Hoewel het zwaartepunt op de twee avonden ligt, biedt de zaterdagmiddag genoeg om alvast in de stemming te komen. Stem op jouw belangrijkste boek aller tijden in het Belangrijkste Boeken Café, luister naar de verhalen van protestdichters uit de Arabische wereld, ontmoet schrijvers in levenden lijve of op het witte doek, bezoek de Shakespeare expo – of lees, leen of koop lekker een boek.
Zaterdagmiddag, 11.00-17.00 uur, Grote Hal, Kluiskamer, Zegelzaal.
Kijk voor alle overige interessante programmaonderdelen, deelnemende schrijvers (o.a. Connie Palmen, Kristien Hemmerechts en Hagar Peeters) en het blokkenschema op www.ilfu.nl. Het hele festival vindt plaats in het postkantoor op de Neude, in hartje Utrecht.