Aller au contenu

The Busy Drone : Musique d'orgue de barbarie perturbatrice

Ooit gebouwd voor een Belgisch danscafé kwam The Busy Drone in de jaren zestig naar Nederland. Uitgeverij De Bezige Bij plaatste het draaiorgel in 1968 bij zijn stand op de jaarlijkse boekenbeurs in de RAI, wat de opvallende naam verklaart. Vijf jaar later kocht directeur Edy de Wilde het instrument aan voor zijn Stedelijk Museum in Amsterdam, waar het tot 2004 bleef staan. Geregeld werden er nieuwe stukken voor geschreven, door componisten als Louis Andriessen, Willem Breuker en Mischa Mengelberg.

Deze composities vormden onderdeel van de spraakmakende serie Muziek van Nu, die in 2005 stopte toen het museum sloot voor een grootschalige renovatie. The Busy Drone ging naar museum Van Speelklok tot Pierement in Utrecht maar keerde in 2008 terug naar Amsterdam, waar het een plaats vond in het zojuist opgerichte Orgelpark. Dit in een voormalige kerk bij het Vondelpark ondergebrachte muziekpodium heeft van meet af aan een lans gebroken voor nieuwe muziek, dus een betere huisvesting kon het orgel zich niet wensen.

Artistiek leider Johan Luijmes herstelde de traditie in ere om nieuwe stukken voor The Busy Drone te laten componeren. In 2014 werd het instrument uitgerust met een MIDI-interface zodat het ook via een computer en met MIDI-klavieren te bespelen is. Inmiddels zijn er veel nieuwe composities voor gemaakt, waarvan er zestien zijn verzameld op de cd The Busy Drone.

Van vermaak tot experiment

Samen geven zij een goed beeld van de mogelijkheden van het instrument. Sommige componisten haken aan bij de oorspronkelijk functie van een draaiorgel als vermaaksinstrument. Zoals bijvoorbeeld David Awotwi, die in zijn speelse Shapeless Shapeshifter een vrolijk deuntje in telkens andere varianten presenteert. Guus Janssen laat in Tumbling Triads aanstekelijke themaatjes in het hoge register dansen op dreunende akkoorden in de laagte. Hans Muller rafelt een reeks jingles uiteen en Daan Manneke laat een wals ontsporen.

Een experimentelere kant van het orgel belicht bijvoorbeeld Roderik de Man in zijn furieuze Fuerza Interior, waarbij we ons middenin een machinefabriek wanen. Eric de Clercq doorsnijdt stampende beats van een dikke trom met lang aangehouden tonen en Chiel Meijering laat buitenissige thema’s en gekke klanken over elkaar buitelen. Eirik Brandal paart swingende bodybeats aan duistere ruis- en droneklanken, Niels van der Weiden gebruikt het hele arsenaal aan percussie in zijn kolkende Rups.

Van kerk tot kermis

De cd wordt afgesloten met Fresco van Henk de Vlieger, oud-slagwerker van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij maakt dankbaar gebruik van de verschillende registraties van The Busy Drone. Majestueus resonerende kerkorgelakkoorden krijgen weerwerk van penetrante motiefjes op één enkele pijp en met ‘valse lucht’ gespeelde melodietjes vol jazzy syncopen. Zo voert de cd ons van kerk tot kermis en van winkelstraat tot danscafé. Liefhebbers van ontregelende draaiorgelmuziek kunnen hun hart ophalen.

Thea Derks

Thea Derks a étudié l'anglais et la musicologie. En 1996, elle a terminé ses études de musicologie cum laude à l'université d'Amsterdam. Elle s'est spécialisée dans la musique contemporaine et a publié en 2014 la biographie 'Reinbert de Leeuw : man or melody', saluée par la critique. Quatre ans plus tard, elle a terminé 'Un bœuf sur le toit : la musique moderne dans le vogevlucht', qui s'adresse surtout aux profanes intéressés. Tu peux l'acheter ici : https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 En 2020, la 3e édition du Reinbertbio est parue,avec 2 chapitres supplémentaires décrivant la période 2014-2020. Ceux-ci sont également parus séparément sous le titre Final Chord.Voir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175 / 12 mois
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Adhésion culturelle
360 / Année
Pour les organisations culturelles
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50 / Année
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais