Aller au contenu

Les arts du spectacle se réjouissent de la clameur de la Chambre de commerce

Bescheiden gejuich in de podiumkunstwereld. Een motie die op 18 november werd ingediend door Corinne Ellemeet (GroenLinks), samen met PvdA, CDA en D66, dwingt minister Van Engelshoven te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op het Fonds Podiumkunsten, vóórdat de subsidie wordt verdeeld. De Kamer heeft dat op 26 november goedgekeurd. Prachtig, zou je zeggen, want als duidelijk wordt dat die bezuiniging leidt tot opheffing van meerdere gezelschappen uit het middensegment, moet er iets gebeuren. Vast. Alleen: wat?

Nergens in de motie staat iets over wát er moet gebeuren. Moeten de bezuinigingen ongedaan worden gemaakt? Moet er dan meer geld bij? Of is dan alleen het geweten van de minister nog meer onder druk gezet dan het nu al is? De vraag is bijvoorbeeld al helemaal of de grootste regeringspartij VVD op dat moment bereid zou zijn om water bij de wijn te doen. De kans is groot dat ze dat – na het inleveren van hun VROEM-imago en de dividendbelasting, plus het stikstofgedoe – al helemaal niet meer van plan zijn.

Niet vooruitlopen

Maar er is nog een veel groter probleem: je weet immers pas wat de gevolgen van een bezuiniging op zo’n fonds zijn als bekend is hoeveel er is aangevraagd, en hoeveel er is toegewezen, en aan wie. Dat weet nog niemand in het voorjaar, als het onderzoek moet plaatsvinden. Dat zei de minister al toen de motie werd ingediend, en toen klonk er iets over inschattingen vooraf, maar het lijkt ondoenlijk om in juni vooruit te gaan lopen op adviezen die pas op 1 augustus bekend worden.

De wens van een Kamermeerderheid om gevolgen te onderzoeken voordat die gevolgen er zijn, is dus een nogal onmogelijke. Hoogstens zal er een nadere duiding volgen van de mogelijke kaalslag na de bezuiniging, maar dan nog. Stel dat het onderzoek zulke desastreuze uitkomsten voorspelt dat de wet veranderd moet worden. Wat gebeurt er dan met de reeds ingediende aanvragen? Wat gebeurt er met de afspraken tussen Rijk, Fonds en lokale overheden? Hoe fair is die pratique dan nog als gezelschappen op halve kracht doorsudderen omdat driekwart van het gevraagde bedrag nog niet kan worden beoordeeld omdat de procedure nog onderzocht wordt?

Wie het weet mag het zeggen. In de comments. 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais