Aller au contenu

Danser à l'époque de Corona : tout ce dont tu as besoin, c'est de toi-même, d'une chaise et d'une armoire.

We zijn nu een ruime maand na het begin van de intelligente lockdown. Langzaam begint er een nieuw normaal te komen, waarbij we niet meer uitsluitend fanatiek alle twitterberichten over corona volgen. De zorgen zijn er nog steeds en zeker ook waar het de cultuursector betreft. De hele sector, nationaal en internationaal, is met de titanenklus bezig om het publiek betrokken te houden. En zelf zichtbaar te blijven.

Gezelschappen, zalen en filmhuizen zijn met een onwaarschijnlijke hoeveelheid hoogwaardige inhoud op het web te vinden. Ik ben diep onder de indruk van de snelle aanpassingen, de vindingrijkheid en professionaliteit. Uren en uren heb ik gekluisterd gezeten aan mijn beeldscherm, bang om iets te missen, om niet de sector waar mijn hart ligt te steunen.

Na eindeloos binge watchen, paaseitjes eten en keuzestress door het overweldigende aanbod van kunst op het internet, ben ik dichtgeslibt en gesloopt. De beste manier om dat te pareren is om zelf iets te doen. Me los te rukken van het scherm en het nieuws en te bewegen. Ook daarvoor is er genoeg inspiratie online te vinden. Mijn enige kans om mee te dansen met de groten der aarde is nu ineens gekomen. De gezelschappen van Merce Cunningham, Martha Graham en Akram Kahn om er een paar de noemen, geven nu hun danslessen en -trainingen online. Zie hier een top 5 van mijn favoriete meedansmogelijkheden.

1: Rosas danst Rosas

Een van de mensen die vormend waren in mijn liefde voor dans is Anne Teresa de Keersmaeker. Haar Rosas danst Rosas heeft onuitwisbare indruk op mij gemaakt de eerste keer dat ik het zag. En de tweede keer. En de derde. Opgegroeid met klassiek ballet en het lyrisch werk van mensen als Jiri Kylian was dit de danstaal die prikkelde: de precisie van de beweging, gecombineerd met een lichtheid en een verfrissende gebrek aan verhaal en lyriek.
De Keersmaeker heeft nu de tweede deel van Rosas danst Rosas voor ons ontleed, zodat we zelf mee kunnen dansen. We kunnen desgewenst muziek en volgorde aanpassen en ook het aantal dansers. Ik heb meegedacht. In mijn eentje want er zijn grenzen aan hoe erg ik voor paal wil staan. Het is een aanrader omdat je voelt hoe het stuk werkt.Het is pittig om eenvoudige bewegingen tot een coherent en esthetisch geheel te smeden.

2: Merce Cunningham Trust

Een andere grootheid van de moderne danse is Merce Cunningham. Zijn Trust wil zijn nalatenschap in tact houden door het conserveren van zijn werk en zijn techniek. Normaal gesproken bieden zij lessen aan in New York, maar nu doen ze dat op Instagram Live. Patricia Lent laat ons meedansen met 50 Looks, een werk dat Cunningham in 1979 als solo danste. Nu vanuit Lents woonkamer, met de kat erbij. Je wordt van harte uitgenodigd om mee te dansen, op te nemen en de Trust te taggen. Clique ici voor meer info over Cunningham en zijn trust en hier om mee te dansen

3: Martha Graham

Op nummer 3 staat een van de legendes van de hedendaagse dans. Martha Graham. Uiteraard is ze er zelf niet meer om ons te coachen, maar haar gezelschap laat ons meetrainen met haar dansers. Lloyd Knight laat ons vanuit zijn woonkamer flink zweten. Voor niet-getrainde dansers, yogi of sporters levert dit stevig spierpijn op. Ik heb spieren gebruikt die ik was vergeten en kan na 2 dagen weer een beetje lachen zonder dat het pijn doet. Aanrader voor wie net als ik teveel paaseitjes heeft gegeten.

4: Akram Kahn Company

Festival-favoriet Akram Kahn Company komt -gelukkig- gemiddeld 1 x per jaar naar Nederland. Kahns stukken zijn heftig en geëngageerd. Ik kom altijd met een verhoogde hartslag uit de zaal. Ik was benieuwd wat zij voor thuisles bieden en was verrast door de klassieke barre-les. Repetitor Mavin Khoo staat op zijn sokken in zijn slaapkamer en wekt daar langvervolgen herinneringen aan vijfde posities en pliés op. Ik heb genoten van de les, vooral omdat er geen spiegel voor handen is in mijn woonkamer. Voor wie geen barre in huis heeft: kledingkast of boekenkast doet wonderen, zolang het maar niet valt als je er steun zoekt. Clique ici om mee te dansen

5: ICK

Het Amsterdamse stadsgezelschap dans pakt het anders aan. Zij gebruiken Zoom om 100 mensen te laten meedansen op een vast tijdstip. Die lessen zijn open voor iedereen, ongeacht dansachtergrond of leeftijd. Wat kunnen we verwachten? Volgens hun website gaan we d sensitiviteit van het lichaam ontdekken door middel van 4 basisprincipes: breathing, jumping, expanding en reducing. De methode die ze in de lessen gebruiken is dezelfde die aan de basis van hun voorstellingen ligt en die ontwikkeld is door Emio Greco en Pieter G. Scholten. Ik ben benieuwd!
Op hun website kun je de zoom link kopiëren

J'apprécie cet article !

Si tu as apprécié cet article et que tu veux montrer ton appréciation par une petite contribution : tu peux ! C'est ainsi que tu aides à maintenir en vie le journalisme indépendant. Montre ton appréciation avec une petite don!

don
Faire un don

Pourquoi faire un don ?

Nous sommes convaincus qu'un bon journalisme d'investigation et des informations de fond expertes sont essentiels pour un secteur culturel sain. Il n'y a pas toujours l'espace et le temps pour cela. Culture Press veut fournir cet espace et ce temps, et les rendre accessibles à tous GRATUITEMENT ! Que tu sois riche ou pauvre. Merci à dons Grâce à des lecteurs comme toi, nous pouvons continuer à exister. C'est ainsi que Culture Press existe depuis 2009 !

Tu peux aussi Devenir membreEt transforme ton don unique en un soutien durable !

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais