Het lobbyseizoen is begonnen. Vandaag twee brieven aan onze zwijgzame cultuurminister, die zo zijn best doet het tijdens deze voortslepende kabinetsperiode vooral níet over kunst te hebben.
Danssector
Brief 1 is van de Nederlandse danssector die vraagt om meer rust in de tent, en meer aandacht voor de specifieke problemen van de danswereld. Mooi is de aandacht die ze vragen voor de hele keten, van school, via amateurs naar de vaak korte professionele loopbaan. En, net als veel anderen, bepleiten de dansmensen ook een flexibeler subsidiesysteem:
“De subsidies bij de Rijksfondsen en de Basisinfrastructuur kunnen beter aansluiten bij de vaak niet-lineaire carrière van danskunstenaars, door hen de mogelijkheid te geven aan te vragen voor 2, 4, 6 of 8 jaar. Het zou goed zijn als de subsidiemogelijkheden aansluiten bij de wijze waarop een danscarrière zich ontwikkelt in plaats van dat de carrière zich moet voegen naar het subsidielandschap.”
Ook moeten gezelschappen en makers minder rigoureus uit het systeem verwijderd worden:
“Waarborg de positie van mid-career makers in het dansstelsel. Ze zijn essentieel voor een vitaal danslandschap. Zij dragen bij aan duurzame artistieke ontwikkeling en verbinden generaties. Juist deze groep werd hard geraakt in de subsidietoekenningen voor 2025–2028: velen verloren hun subsidie, terwijl er de afgelopen jaren intensief in hen is geïnvesteerd. Door hun positie nu niet te borgen dreigt kapitaalvernietiging. Deze makers vormen een krachtige schakel met de landelijke dansinfrastructuur en potentiële clusters en hebben een sleutelrol in de verdieping en groei van het veld.”
documentL'Europe
Nederlandse regeringen halen sinds we een rechts land zijn geworden liever geen gratis geld uit europa. Dat is het verhaal sinds Rutte 1:
Nu dreigt er weer steun voor Nederlandse kunst uit Europa, en om eventueel geaarzel van Den Haag voor te zijn stuurt Kunsten ’92 een Europese brief aan Bruins. Een sterk stuk, vinden we hier:
“Wij hebben waardering voor uw opstelling bij de OJCS-Raad in Warschau van afgelopen april én voor uw handtekening onder de gezamenlijke brief van de Europese ministers van Cultuur ter ondersteuning van het versterken van de culturele en creatieve sector via het programma Creatief Europa2.
Bij de gesprekken die u voert over de Culture Compass strategie en het MFK is een waardevolle blauwdruk voor handen: namelijk de principes die wij als Europese culturele sector samen met Culture Action Europe – het Europese netwerk van culturele organisaties waar Kunsten ‘92 actief lid van is – hebben opgesteld. Het gaat om de principes ‘Vraag, Betaal en Vertrouw de kunstenaar’. Deze principes staan voor:
- VRAAG ons om leiderschap: Kunstenaars en cultuurprofessionals moeten deel uitmaken van elke Europese beleidsdiscussie zodat hun creativiteit en innovatieve benaderingen deel uitmaken van gesprekken en oplossingen.
- BETAAL ons eerlijk: Zorg voor normale arbeidsomstandigheden en eerlijke betaling in het algemeen en voor het gebruik van intellectueel eigendom in het bijzonder. Investeer in cultuur. Investeren in cultuur = Investeren in een veerkrachtig Europa.
- VERTROUW op onze expertise: Omarm de onvoorspelbaarheid van de kunsten – wij leveren resultaat, zelfs wanneer het niet binnen alle kaders past.”