Ga naar de inhoud

beleid

Raad voor Cultuur adviseert over aanwijzing eerste Post 65-monumenten

De Raad voor Cultuur heeft op verzoek van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap advies uitgebracht over het concept Aanwijzingsprogramma voor twaalf rijksmonumenten uit de periode 1965–1990, ook wel bekend als Post 65. In deze jaren werden in Nederland maar liefst vier miljoen objecten gerealiseerd. Veel gebouwen en gebieden uit deze tijd staan nu onder druk door verduurzaming, herbestemming en… 

Wie nomineer jij als lid van de Akademie van Kunsten?

Wie levert volgens jou met diens werk, inzichten of toewijding een onmiskenbare bijdrage aan de kunsten in Nederland?  Wie zet zich in voor nieuwe generaties kunstenaars of heeft belangstelling voor wetenschap en maatschappelijke vraagstukken? De Akademie van Kunsten opent de nominatieronde voor nieuwe leden en roept jou op om inspirerende professionals uit de kunsten te nomineren voor het lidmaatschap.  Bekijk nominatieproces Een… 

Fonds 21 investeert bijna half miljoen euro in projecten die jongeren mede-eigenaar maken van kunst en cultuur

Twintig vernieuwende initiatieven ontvangen een bijdrage uit de stimuleringsregeling Cultuur voor Gen Z van Fonds 21. In totaal investeert het fonds €460.000 in projecten die jongeren niet alleen als publiek benaderen, maar actief betrekken bij de inhoud, organisatie en uitvoering. Met de regeling daagt Fonds 21 culturele instellingen uit om jongeren vanaf het begin mee te laten denken en beslissen.… 

Artikel Bartelse en Adriaanse is een grote stap voorwaarts

Wat een waardevolle bijdrage aan de discussie over het cultuurbestel hebben Jeroen Bartelse en Paul Adriaanse geleverd! (Cultuurpers 26 juni 2025). Vooral door een helder onderscheid te maken tussen de functies van de instellingen, criteria die je daarvoor nodig hebt en de verdelingsmethoden die je gebruikt. En in die methoden dan weten te differentiëren. Ik pleit al langer voor méér… 

Slimmer, eerlijker en goedkoper: zo kun je cultuursubsidie beter verdelen

Het huidige stelsel van geld verdelen in de cultuursector is te eenzijdig en voldoet lang niet altijd aan de criteria van rechtmatigheid, legitimiteit, doelmatigheid en transparantie. BIS instelling, nieuwkomer, gevestigd gezelschap, cruciale infrastructuur of experimenteel productiehuis, allemaal moeten ze mee in een regime van planvorming en peer beoordeling. Dat kan slimmer, eerlijker en goedkoper — door eerst zorgvuldig na te gaan wat… 

Rechter VS: AI mag gratis leren uit boeken, maar moet er wel eerst voor betalen.

Het zijn de VS maar, en de uitspraak heeft geen rechtstreekse gevolgen voor Nederland, maar het is wel een precedent voor Nederlandse schrijvers en andere creatieven. In een grote rechtszaak van schrijvers tegen Anthropic, de ‘aardige’ maker van AI-systeem Claude, bepaalde de rechter dat deze techreus zijn systeem mag laten leren door boeken te scannen. De rechtbank vindt dat dat… 

logo raad voor cultuur

Raad voor Cultuur bezoekt Friesland

Op donderdag en vrijdag 19 en 20 juni bracht de Raad voor Cultuur een werkbezoek aan de culturele sector in de Provincie Friesland. Diverse culturele initiatieven, voorstellingen en instellingen in de provincie werden bezocht. De raad ging het gesprek aan met makers, instellingen en bestuurders over wat er goed gaat en waar het beter kan. Het bezoek is er een… 

Kristel Baele treedt toe tot International Advisory Board van gemeente Rotterdam

Voorzitter van de Raad voor Cultuur Kristel Baele is toegetreden tot de International Advisory Board (IABx) 2025 van de gemeente Rotterdam. Deze adviesraad bestaat uit internationale experts op het gebied van stedelijke ontwikkeling, cultuur en bestuur, en adviseert de stad over langetermijnvraagstukken die raken aan een veerkrachtige, inclusieve en duurzame stedelijke toekomst. De komende maanden zal de board zich buigen over de… 

Kunstmatige intelligentie: co-maker of concurrent in de cultuursector?

Amsterdam, 12 juni 2025 – De opkomst van artificiële intelligentie zorgt voor beroering in de kunst- en cultuursector. Gaat AI de vrije creativiteit van mensen overheersen? Bepalen algoritmen straks wat we lezen, waar we naar luisteren, waar we naartoe gaan? Wat doet AI met onze waarneming of verbeelding? Hoe beïnvloedt AI de publieke ruimte waarin kunst en cultuur functioneren? Boekman #143: Kunst en AI is… 

Logo van het ministerie van OCW

Duurzame toekomst voor de Bibliotheek op school

Goed kunnen lezen is belangrijk om je te kunnen ontwikkelen, om mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarom blijft dit kabinet inzetten op het bevorderen van lezen en leesvaardigheid. Als onderdeel daarvan komt er nu structureel geld beschikbaar voor de Bibliotheek op school, oplopend tot 50 miljoen per jaar vanaf 2028. Op deze manier krijgt dit initiatief een duurzame… 

Cultuursector moet niet het falen van de politiek oplossen. Waarom het nooit meer over ‘impact’ moet gaan. 

“Voor het bezoeken van cultuur blijkt ook een hoge mate van stedelijkheid een positieve invloed te hebben op de kans op deelname.” Zo’n zin, daar lees je onderzoeken voor. Deze vond ik in het onderzoek van Boekman naar de mate waarin mensen aan cultuur en sport doen, en of daar trends in te herkennen zijn. Dat die hoge mate van… 

Hoeveel nemen Nederlanders deel aan sport en cultuur?

Amsterdam, 12 juni 2025 – Sport en cultuur zijn belangrijke pijlers van de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Het Mulier Instituut en de Boekmanstichting hebben samen onderzocht in hoeverre Nederlanders deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. En hoe deze domeinen zich tot elkaar verhouden. Participatie in Sport en Cultuur is vanaf nu te downloaden via de website van de Boekmanstichting, klik hier voor meer… 

Rainer Hofmann nieuwe senior programmeur theater en dans bij het Holland Festival

Per 1 september start Rainer Hofmann als senior programmeur theater en dans bij het Holland Festival. Samen met directeur Emily Ansenk, programmamanager muziek en muziektheater Jochem Valkenburg en programmeur Katinka Enkhuizen, vormt hij vanaf dan het Programmateam van het festival. Dit team nodigt ook elk jaar een associate artist uit om zijn of haar nieuwe werk, als gesprekspartner en inspirator.… 

15 Europese artistieke leiders geselecteerd voor nieuw fellowship voor maatschappelijk geëngageerde kunsten

Vandaag worden de eerste 15 fellows van de Alliance for Socially Engaged Arts (ASEA) bekend gemaakt. De Alliance is een nieuw fellowship-programma voor leiders van kunstorganisaties die ernaar streven meer maatschappelijke impact te creëren binnen hun lokale gemeenschappen en de Europese kunstsector. In een tijdperk van toenemende ongelijkheden, polarisatie en klimaat- en democratische crises, benadrukt het Alliance for Socially Engaged… 

Geofferd aan de sport: Kunststof verdwijnt van Radio 1

Het is niet te geloven, maar het gebeurt toch. De NPO, ooit in het leven geroepen om ook het geluid van kleinere doelgroepen aan bod te laten komen, laat Kunststof vallen. Het programma dat we hier tijdens afwas, eten, reis naar voorstelling altijd luisteren om op de hoogte te blijven van de wereld van kunst, sneuvelt voor sport.  Lees het… 

Bericht uit het veld – Financieren Schaarste in een wereld vol geld

Met dit Bericht uit het veld Schaarste in een wereld vol geld wil Cultuur+Ondernemen inzicht geven in de financieringssituatie van de culturele en creatieve sector. Er is veel geld beschikbaar in de samenleving, en er liggen kansen om de financiering van de sector te verbreden. Vanuit de urgentie die we zien in gesprekken met makers en culturele organisaties, delen wij onze ideeën… 

Roel Funcken vertrekt als directeur-bestuurder Delft Fringe Festival

“Vol vertrouwen maak ik plaats voor nieuwe energie” Delft, woensdag 21 mei – Aan de vooravond van de veertiende editie van het Delft Fringe Festival, maakt festivaldirecteur Roel Funcken (37) bekend dat hij na deze editie zijn functie overdraagt. Onder zijn bezielende leiding en visie groeide het Delft Fringe Festival de afgelopen twaalf jaar uit van een lokaal amateurtheaterfestival tot dé presentatieplek… 

Is een Auteursbond er alleen voor succesvolle schrijvers?

Hoe over(leef) je als schrijver? 16 mei organiseerde de Auteursbond een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam rondom die vraag. Het antwoord: door succes te hebben!  De middag is uitverkocht. Op de wachtlijst staan mensen te trappelen om nog binnen te komen. Niet alleen leden van de Auteursbond kunnen een ticket kopen voor de bijeenkomst Hoe (over)leef je als… 

Cultuur in Gelderland: goed bezocht en financieel veerkrachtig  

De cultuursector is economisch goed hersteld van de coronaperiode. Gelderland heeft relatief veel musea, bibliotheken en podiumkunstlocaties, die ook goed worden bezocht. Dat blijkt uit de tweede Cultuur- en Erfgoedmonitor die provincie Gelderland vandaag in de Mauritskazerne in Ede lanceert. De Cultuur- en Erfgoedmonitor geeft inzicht in ontwikkelingen in de sociale, economische en artistieke waarde van cultuur en erfgoed in… 

logo raad voor cultuur

Raad voor Cultuur doet aanbevelingen voor het nieuwe cultuurbestel

De Raad voor Cultuur adviseert om de subsidieperiode voor culturele instellingen en fondsen structureel aan te passen van vier naar acht jaar. Dit biedt meer ruimte voor artistieke vernieuwing en stimuleert samenwerking en verdieping. Ook verlaagt het de administratieve lasten en versterkt het de positie van instellingen als samenwerkingspartner voor cofinanciering en nieuwe initiatieven. Naast deze aanpassing benadrukt de raad… 

Bestaanszekerheid voor zzp’ers: waarom minimumtarieven per sector nodig zijn

De overheid moet zorgen dat iedereen voldoende kan verdienen – maar faalt daar in veel sectoren. Ondertussen wordt gesproken over verplichte opbouw van een pensioen en een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid (AOV) voor zzp’ers. Concurrentie drukt tarieven in bepaalde sectoren onder een leefbaar niveau en dat kan ten koste gaan van een pensioen en AOV. Wat voor mogelijkheden kunnen we… 

Raad voor Cultuur verheugd over komst nieuwe secretaris-directeur Rien Fraanje

De Raad voor Cultuur is verheugd om te kunnen melden dat dr. Rien Fraanje per 1 augustus 2025 is benoemd tot secretaris-directeur van de raad. In deze functie geeft hij leiding aan het bureau dat de raad ondersteunt op het terrein van kunst, cultuur, erfgoed, media en ontwerp; als secretaris ondersteunt hij de raad bij zijn adviserende taak aan regering… 

Bruins Brievenbus

Het lobbyseizoen is begonnen. Vandaag twee brieven aan onze zwijgzame cultuurminister, die zo zijn best doet het tijdens deze voortslepende kabinetsperiode vooral níet over kunst te hebben. Danssector Brief 1 is van de Nederlandse danssector die vraagt om meer rust in de tent, en meer aandacht voor de specifieke problemen van de danswereld. Mooi is de aandacht die ze vragen… 

Erik Akkermans: ‘Mensen zonder empathie hebben het makkelijker’

Wat zijn de valkuilen en kansen voor een bestuurder in de cultuursector? Erik Akkermans deelt 48 jaar ervaring. Luister op Substack Luister naar deze podcast over leiderschap. Erik Akkermans heeft er 48 jaar ervaring mee. ‘Mensen zonder empathie hebben het makkelijker’ by Cultureel Persbureau Wat zijn de valkuilen en kansen voor een bestuurder in de cultuursector? Erik Akkermans deelt 48… 

Creatieve professionals aan de slag met ‘Leer Lobbyen in één Dag’

Utrecht, 30 april – Een bloeiende lokale cultuursector mét voldoende bestaanszekerheid is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Daarom lanceert koepelvereniging De Creatieve Coalitie het (digitale) boek: Leer Lobbyen in één Dag. Deze publicatie ondersteunt makers en professionals in de creatieve en culturele sector zodat zij hun belangen op de kaart kunnen zetten in aanloop naar de… 

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance