Ga naar de inhoud

ERFGOED

Waarom we nooit meer over het ‘verdienvermogen’ van de cultuur moeten praten.  

“Versterken van het verdienvermogen is een noodzakelijke voorwaarde om de arbeidsmarktpositie van werkenden in de sector te verbeteren. Martin Verboom deelt graag wat op dit vlak uit de evaluatie van de Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve Sector kwam. Platform ACCT smeedt met partners in de sector een coalitie om de prioriteiten voor de komende jaren op te pakken.” Dit was waarom… 

Pauline de Groot Festival: Performing the Archive

Van 13 t/m 17 november 2024 vindt in het Plein Theater het Pauline de Groot Festival plaats. Een unieke gelegenheid waarbij de legacy van danspionier Pauline de Groot in het volle licht wordt gezet. De betekenis van haar werk als dansvernieuwer in Nederland verdient bijzondere aandacht: radicaal en eigenzinnig gaf ze mede vorm aan het danslandschap vanaf de jaren ’60.… 

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings | Imagining the Future of Europe

Van 7 tot 9 november sluit The European Pavilion 2024: Liquid Becomings van espaço agora now af met een artistiek evenement in oost- en noord-Lissabon. Gedurende drie dagen staan in een multidisciplinair programma over de toekomst van Europa artistieke creatie en culturele reflectie centraal. Ee belangrijk onderdeel van het programma zijn dialogen tussen kunstenaars en wijkbewoners in Lissabon. Eén van… 

Holland Festival staat stil bij Amsterdam 750  met de voorstelling Otemba – Daring Women  

Muziektheater wekt 17e-eeuws schilderij uit het Rijksmuseum tot leven in een gesprek over vrouwelijke ontembaarheid  Ter gelegenheid van de aftrap van het jubileumjaar Amsterdam 750 kondigen we graag alvast een festivalvoorstelling aan waarin de complexe geschiedenis van de stad en het land centraal staan. Met deze voorstelling wil het Holland Festival vanuit de kunsten – schilderkunst, muziek, theater en vormgeving –… 

Antigone een tijdloze verzetstragedie: Welke offers zijn wij bereid te brengen voor onze moraal?

Theatergroep Aluin gaat vanaf 4 december 2024 op tournee met de beroemde tragedie van Sofokles.  In een wereld waar macht, principes en rechtvaardigheid dagelijks botsen, stelt Antigone ons voor vragen die vandaag de dag urgenter zijn dan ooit. De voorstelling, geregisseerd door Erik Snel legt de eeuwige strijd bloot tussen wetten en morele verplichtingen, en raakt aan thema’s die direct inspelen op hedendaagse… 

Groen licht voor renovatie Amsterdam Museum 

Hoogste rechter doet uitspraak: verbouwing van start  De Raad van State heeft de gemeente Amsterdam in hoger beroep groen licht gegeven om de hoofdlocatie van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat te renoveren. Het Amsterdam Museum krijgt meer en veel betere ruimte voor collectie en publiek, wordt duurzamer en volledig toegankelijk. De renovatie, die door deze uitspraak van de Raad… 

Huwelijksaanzoek in het Amsterdam Museum

In de normaal zo stille museumzaal slaakte ze een kreet van opwinding. Te midden van alle kunstwerken stond een kunstwerk speciaal gemaakt voor haar. Naast het werk zat haar partner op haar knieën. Anjulie werd door haar vriendin Geraldine ten huwelijk gevraagd in het Amsterdam Museum. Op een zonnige zaterdagmiddag bezocht Anjulie nietsvermoedend met haar partner Geraldine, wonend in Amsterdam… 

Amsterdam Museum lanceert campagne ‘This City is a Museum’

Het Amsterdam Museum lanceert in september en oktober 2024 de corporate campagne This city is a museum. Met de campagne plaatst het Amsterdamse stadsmuseum de hele stad op een voetstuk en brengt het een eerbetoon aan Amsterdam dat vanaf 27 oktober haar 750-jarige bestaan gaat vieren. Heel Amsterdam heeft museale waarde “Met onze campagne This city is a museum nodigt… 

‘Kabinet trekt toch extra geld uit voor Twentse musea’, riep Tubantia. Maar dat is niet zo

Het was een opmerkelijk bericht, vanmorgen. Volgens dagblad Tubantia was het nieuwe kabinet alsnog bereid om extra geld beschikbaar te stellen voor regionale musea in Twente. Het zou gaan om een bedrag van 1,5 miljoen euro, bestemd voor het opzetten van een gemeenschappelijke presentatie van de geschiedenis van Twente door De Museumfabriek in Enschede en Techniekmuseum Oyfo in Hengelo. Volgens… 

Logo van het ministerie van OCW

Opnieuw culturele objecten terug naar herkomstland Indonesië

Nederland geeft op verzoek van Indonesië 288 objecten uit de Rijkscollectie terug. Tijdens de koloniale periode zijn deze voorwerpen, die van culturele betekenis zijn voor Indonesië, onterecht naar Nederland meegenomen. Minister Eppo Bruins (OCW) heeft tot de teruggave besloten. Hij volgt daarmee adviezen op van de Commissie Koloniale Collecties onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves-Ho Kang You. De werken bevinden zich… 

Amsterdam Museum en Imagine IC organiseren internationaal ICOM-evenement

Medewerkers van stadsmusea over de hele wereld komen naar Amsterdam Dit jaar organiseert het Amsterdam Museum samen met Imagine IC de internationale conferentie van stadsmusea en eigentijdse erfgoedpraktijk. Dit evenement wordt geïnitieerd vanuit ICOM, de International Council of Museums. Elk jaar krijgt een ander museum de eer om het evenement te mogen hosten. Na onder andere Moskou (2015), Mexico-Stad (2017),… 

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings – Bootreizen op vier Europese rivieren van start

Kunstenaars verbeelden de toekomst van Europa Op 27 augustus is in Baja (Hongarije) de eerste van vier boten met een artistieke bemanning die deelnemen aan The European Pavilion 2024: Liquid Becomings de Donau opgevaren. Dit markeert de start van vier zeiltochten over vier Europese rivieren – de Donau, de Wisla, de Rijn en de Taag – die 11 landen doorkruisen… 

Amsterdam Museum verzamelt odes aan vrouwen

Iedereen kan een ode maken en zo het verhaal van de stad aanvullen Het Amsterdam Museum lanceert een digitaal platform waarop iedereen een verhaal kan delen over een vrouw die impact heeft gehad op Amsterdam. Eeuwenlang zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in het verhaal van de stad. Het Amsterdam Museum vindt het hoog tijd om hier verandering in te brengen en roept iedereen, van binnen… 

Lancering culturele INTROWEEK MBO

Het Amsterdams Platform Cultuureducatie MBO organiseert, op initiatief van de cultuurcoördinatoren van het ROC Amsterdam en Flevoland en Mediacollege Amsterdam, samen met het Amsterdam Museum, Stichting Museumnacht Amsterdam, MOCCA expertisecentrum cultuuronderwijs en CJP de eerste culturele introductieweek speciaal voor mbo-studenten in Amsterdam. De culturele INTROWEEK MBO wordt op dinsdag 3 september 2024 feestelijk gelanceerd in het Amsterdam Museum in aanwezigheid… 

“Musical De Tocht kondigt faillissement aan”, maar wiens schuld is het nou echt? Of is het Elfstedenmagie?

Het is komkommertijd en veel journalisten zijn op vakantie, dus moet Cultuurpers opdraven om iets te duiden dat niet helemaal lekker ruikt. Dit keer is het de persverklaring die de bestuurders van De Tocht op de website hebben gezet. Daarin vertellen ze hoe het toch kon dat die musicalonderneming, Frieslands trots, opeens failliet kon gaan. Kort samengevat: het lag niet… 

Logo van het ministerie van OCW

Internationale onderzoeksfaciliteit voor Holocaustonderzoek stap dichterbij

De komst van een internationale onderzoeksfaciliteit ten behoeve van Holocaustonderzoek – met de hoofdzetel in Nederland – is een stap dichterbij. Dat schrijven minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatssecretaris Karremans (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet heeft het plan hiervoor namens verschillende landen, en in samenwerking met onder andere het NIOD… 

Dacië, rijk van kosmisch sterrenstof

Een zaal vol prachtige blinkende gouden en zilveren objecten, van munten tot zwaarden. Met zoveel glimmende spullen wordt de ekster in mij wakker. Maar in plaats van goud neem ik kennis mee naar huis: inzicht in een cultuur die ‘vergeten’ is. Dacia – Rijk van goud en zilver in het Drents Museum is zo’n tentoonstelling waar ik met alle plezier… 

Verborgen Verhalen Velsen door Coco Olakunle

Amsterdam Museum opent tentoonstelling over nieuwe Noord-Hollandse portretten

Van 26 juli tot en met 10 november 2024 is in het Amsterdam Museum aan de Amstel de tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland te zien. De tentoonstelling is het resultaat van het gelijknamige samenwerkingsproject van het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum in Haarlem, waarin de musea samen met inwoners zochten naar nieuwe en onvertelde verhalen uit de provincie. Gedurende het project… 

Imara Limon, Foto: Berdi Kramers

Imara Limon nieuw hoofd conservatoren Amsterdam Museum

Conservator en kunsthistoricus Imara Limon (Leiden, 1988) wordt per 1 juli hoofd conservatoren en lid van het managementteam van het Amsterdam Museum. Limon is sinds 2017 aan het museum verbonden en werd in datzelfde jaar winnaar van de Nationale Museumtalentprijs. Ze maakte naam met projecten als de programmalijn New Narratives, de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Refresh Amsterdam en de huidige tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?. Naast haar… 

Verborgen verleden en nieuwe inzichten in ‘Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes’

Verborgen schatten. Net als andere musea herbergt het Groninger Museum veel objecten die het verdienen om tentoongesteld te worden. Interessante schilderijen, beelden of archeologische pracht waarvan de bezoeker niet op de hoogte is. Wie jarig is, trakteert. Het Groninger Museum viert zijn honderdvijftig-jarige bestaan met – onder andere – een tentoonstelling waarin je een kijkje achter de schermen krijgt. Objecten… 

Tijdlijn van de Nederlandse periode in New York

Tentoonstelling over Nieuw Amsterdam vanuit Inheems perspectief 

Amsterdam Museum werkt samen met het Museum of the City of New York en oorspronkelijke bewoners van New York Vierhonderd jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat nu New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van… 

“In onze musea ligt een schat aan nieuwe kennis en inzichten”

Musea zijn niet alleen een schatkamer waarin steeds nieuwe kwaliteiten en verhalen kunnen worden gevonden, maar ook een werkplaats waarin museale professionals en het publiek samen nieuwe kennis, inzichten en ervaringen opdoen. Het museale wetenschappelijke onderzoek is van groot belang om de kennis over de collectie te verdiepen en die te onderzoeken vanuit de vragen die de samenleving van vandaag… 

Het team van De Nijverheid, fotograaf Eric Kampherbeek

De Nijverheid ontvangt Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht 2024

Utrecht – Afgelopen zaterdag 30 maart ontving culturele vrijhaven De Nijverheid de Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht. Deze eervolle wisseltrofee werd uitgereikt door het Utrechts Dansgezelschap De Dansers, die deze tweejaarlijkse prijs voor het eerst in ontvangst nam in 2022. Lovende woorden van de jury Josephine van Rheenen van De Dansers was lovend in het juryrapport over… 

Benoeming twee nieuwe leden raad van toezicht Amsterdam Museum

Robbert Maruanaija en Patricia de Weichs de Wenne zijn toegetreden tot de raad van toezicht van het Amsterdam Museum. De wethouder van Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam, Touria Meliani, benoemde de nieuwe leden. Robbert Maruanaija (1986, geboren en woonachtig in Amsterdam) begon zijn werkzame leven als profvoetballer en stapte daarna over naar de creatieve sector. Hij vertelt dat… 

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands